Hoppa till innehåll på sidan

IMY inleder tillsyn av tre apotekskedjor

Publicerad: 1 juni 2022
Myndigheten ska utreda de personuppgiftsincidenter som tre apotekskedjor anmält och som rör personuppgifter som förts över från företagens webbshopar till Facebook.

I dataskyddsförordningen, GDPR, finns en skyldighet att anmäla vissa personuppgiftsincidenter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Tre apotekskedjor har skickat in sådana anmälningar till IMY som rör personuppgifter som samlats in i företagens webbshoppar och som skickats över till Facebook.

– I alla verksamheter är det viktigt att ha ordentlig kontroll över de personuppgifter som hanteras i organisationen och hur dessa personuppgifter förs vidare till eventuella andra parter. Nu inleder vi en tillsyn av dessa apotekskedjor för att ta reda på hur företagen resonerat kring delningen av personuppgifter med Facebook, säger Disa Rehn som leder IMY:s granskning.

De tre apoteken som granskas är Apoteket, Apotea och Apohem. IMY ställer ett antal frågor till de tre företagen som bland annat rör vilken typ av personuppgifter som förts över till Facebook, vad syftet är med överföringen av uppgifter, vilken rättslig grund som använts för överföringen och hur bolagen bedömt riskerna med att dela personuppgifter från sina webbshopar med Facebook.

För mer information kontakta

Jurist Disa Rehn, telefon 08-515 15 405
Presstjänsten, 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 30 augusti 2022
Senast uppdaterad: 30 augusti 2022