Hoppa till innehåll på sidan

Får man lämna ut material från kamerabevakning till vem som helst?

Nej.

Material från kamerabevakning omfattas av en tystnadsplikt enligt 22 § kamerabevakningslagen och ska skyddas mot obehörig åtkomst eller obehörigt utnyttjande. Den som tar del av information som har inhämtats genom kamerabevakning får inte obehörigen röja eller utnyttja det som han eller hon på detta sätt har fått veta om någon enskilds personliga förhållanden. Skyddas inte materialet kan det vara fråga om ett brott mot tystnadsplikten.

Man får dock lämna ut material till brottsbekämpande myndigheter, som exempelvis Polismyndigheten, om uppgifterna behövs för att utreda, förebygga, förhindra eller upptäcka brott som har fängelse i straffskalan.

Material från kamerabevakning får även lämnas ut till en kommun eller myndighet som ansvarar för räddningstjänst, om uppgifterna behövs för att förebygga en hotande olycka eller för att begränsa verkningarna av en redan inträffad olycka.

Däremot får till exempel en butik inte lämna över bilder till en annan butik eller publicera bilder på sociala medier. Tanken bakom lagstiftningen är att det ska vara brottsbekämpande myndigheter, som Polismyndigheten, som ska bedöma om det finns ett behov av att sprida bilder vidare.

Lagringstid och behörighet

Kamerabevakning i butiker

Senast uppdaterad: 12 december 2022
Sidans etiketter Kamerabevakning