Hoppa till innehåll på sidan

IMY inleder granskningar av Avanza och Länsförsäkringar

Publicerad: 24 juni 2021
Bolagen har anmält personuppgiftsincidenter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) där det framgår att personuppgifter under en längre tid löpande har förts över till Facebook. Myndigheten ska nu granska vad som skett och vilka rutiner bolagen har för att ha kontroll på användarnas personuppgifter.

I dataskyddsförordningen, GDPR, finns en skyldighet att anmäla vissa personuppgiftsincidenter till IMY, tidigare Datainspektionen. Myndigheten har tagit emot en sådan anmälan från Avanza och ett antal från Länsförsäkringars olika bolag som gör gällande att personuppgifter på grund av felaktiga inställningar under en längre tid löpande förts över till Facebook.

IMY har nu beslutat att inleda en granskning av det som skett.

– I alla verksamheter som hanterar personuppgifter är det viktigt att ha kontroll på hur personuppgifter hanteras och om det finns stöd för behandlingen, inte minst ifall uppgifter förs över till tredje land. Nu vill vi bland annat ta reda på vilka tekniska och organisatoriska åtgärder som bolagen använder för att säkerställa en korrekt behandling av personuppgifter, säger Sandra Arvidsson, jurist på IMY.

För mer information kontakta

Jurist Sandra Arvidsson, 08-515 15 414
Presstjänsten, 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 30 mars 2022
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 30 mars 2022
Sidans etiketter Dataskydd