Hoppa till innehåll på sidan
Vi guidar dig

Så surfar du mer anonymt

Att surfa på internet med egen utrustning utan att lämna några elektroniska spår är svårt. Men om du vill så kan du lämna färre spår efter dig.

De elektroniska spåren finns på flera ställen

  • i datorn, mobiltelefonen eller surfplattan du använder
  • på nätverket du är uppkopplad mot
  • på webbplatsen du besöker
  • på de nätverk som du passerar på vägen.

Webbläsaren sparar information

Webbläsaren på din utrustning kan bland annat lagra information om vilka sidor du har besökt och vilka inloggningsuppgifter du har använt på de olika webbplatserna.

Kakor

Även små textfiler, så kallade kakor eller cookies, sparas på din dator och din mobil när du besöker en webbplats. Kakorna levererar information till webbplatsen du har besökt. Det finns olika typer av kakor. En del används för att förbättra funktionen på webbplatsen eller är nödvändiga om du som besökare exempelvis vill aktivera en lyssna-funktion. Andra kakor används för att samla statistik om webbplatsens besökare. Vissa kakor samlar in information som kan knytas till din IP-adress. Det ska framgå på varje webbplats vilka kakor som är nödvändiga för funktionen och hur du kan surfa på webbplatsen utan att godkänna kakor.

Information om kakor hos Post- och telestyrelsen

Internetleverantörens loggar

Din internetleverantör loggar dels din IP-adress, dels IP-adresser till de sidor du har besökt. Varje webbplats som du har besökt gör samma sak.

Routrar som ditt anrop passerar sparar IP-adresser

När du skriver in en adress till en webbplats i din webbläsare skapar den ett anrop och skickar det ut på internet. Anropet passerar ett antal routrar på sin väg till webbplatsen du vill besöka. Din IP-adress och den besökta webbplatsens IP-adress kan läsas i varje router som anropet passerar.

Surfa i privat läge

Många webbläsare har funktioner för att minska mängden data som du lämnar på en dator när du surfar. Chrome kallar funktionen ”inkognitofönster”, Microsoft Edge kallar den ”InPrivate-fönster” och Firefox ”privat fönster”. Läs om hur du aktiverar funktionen under inställningarna på hjälpsidan i din webbläsare.

Funktionerna minskar risken för att någon annan person som använder samma dator kan se vilka webbplatser du har besökt, vilka filer du har laddat ner och förhindrar att obehöriga kan logga in på webbplatser med dina inloggningsuppgifter.

Dessutom försvårar funktionen för utomstående att skapa profiler för att till exempel skicka riktad reklam till dig. Det går dock fortfarande att spåra vilka webbsidor du har besökt.

Webbproxy och VPN-tjänster

En del webbläsare erbjuder möjligheten att använda en så kallad webbproxy. Den låter dig surfa utan att webbplatsen du surfar till får reda på din IP-adress.

Du kan också skaffa dig en så kallad VPN-tjänst, där VPN står för virtuellt privat nätverk. Både webbproxyn och VPN-tjänsterna ersätter din IP-adress med sin egen. Webbplatsen får endast reda på tjänstens IP-adress. Vissa VPN-tjänster raderar även loggarna med din IP-adress på sina servrar.

Senast uppdaterad: 23 augusti 2023