Hoppa till innehåll på sidan
Vi guidar dig

Har du svårt att få bort något om dig från nätet?

Om du har svårt att få bort något som skrivs om dig på nätet kan det kan bero på att sajten har ett utgivningsbevis.

Sedan 2003 kan en innehavare av en databas få grundlagsskydd för databasen genom att ansöka om utgivningsbevis, så kallat frivilligt grundlagsskydd. Utgivningsbevis utfärdas av Myndigheten för press, radio och tv och gäller i tio år. För att ett utgivningsbevis ska utfärdas krävs bland annat att en utgivare har utsetts och att överföringarna utgår från Sverige. Det ställs däremot inte upp några krav på att verksamheten ska ha ett visst innehåll eller syfte.

Dataskyddsförordningen (GDPR) påverkar inte verksamheter med utgivningsbevis. Förordningen tillåter, precis som det tidigare dataskyddsdirektivet, att medlemsländerna gör undantag från reglerna om personuppgiftsbehandling om det är nödvändigt för att upprätthålla rätten till yttrandefrihet. Förhållandet till den svenska yttrandefrihetsgrundlagen är alltså oförändrat.

I yttrandefrihetsgrundlagen regleras både sådana utgivningsbevis som gäller automatiskt för massmedieföretag och sådana som gäller efter ansökan, så kallat frivilligt utgivningsbevis. Ett utgivningsbevis innebär att reglerna om personuppgiftsbehandling inte gäller i den mån det skulle inkräkta på den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet. Detta kommer alltså att fortsätta gälla.

Utgivningsbevis hos Myndigheten för press, radio och tv

Frågor och svar

Nej.

Sajter som Eniro, Hitta, Lexbase, Ratsit och Merinfo med flera har något som kallas för utgivningsbevis. Det gör att dessa sajter inte påverkas av dataskyddsförordningens bestämmelser, vilket i sin tur gör att Integritetsskyddsmyndigheten inte kan hjälpa dig.

Det du kan göra är att vända dig själv till webbplatsen ifråga och be att dina uppgifter tas bort.

Men om det finns ett utgivningsbevis för webbplatsen så har de alltså rätt att publicera uppgifterna och behöver inte ta bort dem, även om du skulle vilja det.

Det kan du ta reda på själv.

Det är Myndigheten för press, radio- och tv som beviljar utgivningsbevisen. På deras webbplats finns en sökfunktion som du kan använda. Du kan till exempel markera att du vill söka efter utgivningsbevis i fältet Sändningsformer och sedan skriva in en webbadress i fältet Sökord.

Sök efter utgivningsbevis hos Myndigheten för press, radio och tv

Ja och Nej.

Vi kan inte se till att sajter som Ratsit och Merinfo tar bort dina uppgifter.

Men, i september 2013 så konstaterade vi att Ratsit och Merinfo lämnat ut ekonomisk information om privatpersoner på ett sätt som strider mot kreditupplysningslagen. Företagen hade på sina webbplatser en lönerankning och vi ansåg att den rankningen kan användas som en kreditupplysning.

Om sajter som Ratsit och Merinfo lämnar ut den typen av ekonomisk information om personer, så sysslar de med kreditupplysningsverksamhet och måste då följa reglerna i kreditupplysningslagen. Om någon via en sådan sajt begär en kreditupplysning om dig, så måste den personen eller företaget ha ett "legitimt behov". Det kan vara en hyresvärd som ska hyra ut en bostad eller en mobiloperatör som ska sälja ett mobilabonnemang. Dessutom ska du få reda på att någon begärt en kreditupplysning om dig.

Om sajter som lämnar ut kreditupplysningar inte följer dessa två regler så måste de sluta lämna ut upplysningar. Men, vi kan alltså inte se till att företaget tar bort information om dig.

Ett sätt att ta bort sina uppgifter från sajter som Eniro, Ratsit, Merinfo med flera är att kontakta Skatteverket och ansöka om skyddade personuppgifter men det beviljas enbart om du är utsatt för ett allvarligt och konkret hot.

Du kan kontakta din telefonoperatör och ange att ditt nummer ska vara dolt för nummerupplysningstjänster. Då visas inte ditt telefonnummer på dessa sajter, men alla andra uppgifter om dig kommer att visas även i fortsättningen.

Vissa av sajterna har dock infört möjlighet att få sina personuppgifter borttagna. Det du kan göra är att vända dig själv till webbplatsen ifråga och be att dina uppgifter tas bort.

 

Nej.

Tyvärr har vi inga möjligheter att få den typen av sajter att ta bort information om dig. Även om du skickar ett klagomål till oss och vill få dina uppgifter borttagna så kan vi inte göra något åt det för denna typ av webbplatser.

Senast uppdaterad: 26 augusti 2021
Sidans etiketter Dataskydd, Dina rättigheter