Hoppa till innehåll på sidan

Användning av kakor

När du kommer in på imy.se sätts inga kakor. Däremot sätts kakor om du använder e-tjänsten för att anmäla en personuppgiftsincident eller vår lyssnafunktion.

Vad är kakor?

Kakor (cookies) är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon.

Det finns olika typer av kakor. En permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida.

Lyssnafunktionen

Om du väljer att få en sida uppläst med lyssnafunktionen sätts en kaka som försvinner när du stänger webbläsaren. Om du gör egna inställningar i spelaren sätts en kaka som sparas i webbläsaren i cirka fyra dagar. Du kan blockera kakor helt i din webbläsare och fortfarande använda lyssnafunktionen.

Domän: imy.se

När du klickar på ”Lyssna” sätts en sessionskaka som försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Om du nekar kakor i din webbläsare kommer du att kunna använda uppläsning, men det tar längre tid innan funktionen börjar läsa när du går in på en ny sida.

Domän: imy.se

Om du gör egna inställningar sätts en kaka för att spelaren ska fungera på samma sätt när du går till en ny sida på vår webbplats. Kakan sparas i webbläsaren i cirka fyra dagar. 

Om du nekar kakor i din webbläsare kommer spelaren inte att komma ihåg dina inställningar, utan du får göra om dessa för varje sida du vill ha uppläst.

 

E-tjänster

När du använder vår portal för e-tjänster sätts följande kakor i din webbläsare:

Domän: e-tjanster.imy.se

En sessionskaka som är nödvändig för e-tjänstens funktionalitet. Rent tekniskt används den för att identifiera en session mellan klient och webbserver. Ingen personlig information sparas och kakan försvinner när du stänger webbläsaren.

Domän: e-tjanster.imy.se

En sessionskaka som är nödvändig för sidans säkerhet. En kaka som förhindrar att någon manipulerar kommunikationen mellan din dator och servern. Den ska förhindra så kallad Cross-Site Request Forgery. Innehåller ingen information om användaren. Tas automatiskt bort då webbläsaren stängs.

Domän: e-tjanster.imy.se

En permanent kaka som sätts när du accepterar att e-tjänsten använder kakor (klickar på knappen "Bekräfta” högst upp på sidan). Kakan lagras under ett år och frågan ställs då inte igen nästa gång du besöker webbplatsen inom den perioden.

Domän: e-tjanster.imy.se

En permanent kaka som sparar ett nummer för den flik i webbläsaren som används av formuläret. Man kan dela upp formuläret i flera flikar, vilket vi här har valt att inte göra. Istället har vi lagt alla kontroller på första fliken. CurrentTabCookie används ändå och sparar alltid siffran 1 eftersom användaren alltid endast har öppet flik 1 då det är den enda fliken vårt formulär har. Kakan lagras i två dagar.

 

Genom att göra inställningar i den webbläsare du använder kan du blockera kakor och även radera kakor som redan lagrats. Väljer du att helt blockera kakor i din webbläsare kan du inte använda våra e-tjänster. Du kan istället anmäla personuppgiftsincidenten genom att fylla i och skicka in en blankett till oss.

Blanketter för att anmäla en personuppgiftsincident

Om du inte vill att kakor ska sparas eller vill ta bort redan satta kakor

Du kan själv göra inställningar i din webbläsare som automatiskt nekar till lagring av kakor eller som gör att du informeras varje gång en webbplats vill lagra en kaka. Du kan också gå in och radera alla kakor som satts tidigare. Vilka inställningar du kan göra beror på vilken webbläsare du använder, se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Post- och telestyrelsen är tillsynsmyndighet på området.

Om kakor hos Post- och telestyrelsen

Senast uppdaterad: 25 januari 2024