Hoppa till innehåll på sidan

Nu har Datainspektionen blivit Integritets­skydds­myndigheten (IMY)

Publicerad: 7 januari 2021
Efter närmare 50 år som Datainspektionen byter myndigheten nu namn till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Namnbytet signalerar tydligare myndighetens primära uppdrag: att skydda den personliga integriteten.

Datainspektionen inrättades som myndighet 1973. Nu, nästan 50 år senare, byter myndigheten namn till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– I maj 2018 började dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla och vi trädde in en ny era med ett modernare och starkare integritetsskydd. GDPR stärker individers rättigheter samtidigt som kraven ökar på företag, myndigheter och andra som hanterar personuppgifter. Vårt namnbyte signalerar tydligare myndighetens primära uppdrag, att värna och skydda den personliga integriteten, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör.

IMY har samma uppdrag som Datainspektionen och arbetar för att skydda medborgarnas personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer. Myndigheten har även kvar uppdraget att meddela tillstånd till kamerabevakning och att meddela tillstånd och verka för god sed inom inkasso och kreditupplysning.

– IMY fortsätter granska att företag och andra organisationer följer dataskyddsreglerna. Lika viktigt är vårt utåtriktade arbete med utbildning, vägledning och stöd för att hjälpa organisationer att göra rätt.

Namnbytet innebär också att myndigheten byter sin visuella identitet. Under våren 2021 lanserar myndigheten dessutom en ny, tillgänglig webbplats med bättre sökfunktion, struktur och innehåll för både verksamheter och privatpersoner.

– Jag välkomnar vår nya visuella identitet som innebär att vi lämnar det omgjorda @-tecknet och vår röda färgpalett bakom oss. Det har hänt mycket under de närmare 50 år som har gått sedan datalagen infördes och Datainspektionen inrättades. Jag ser fram emot att IMY går en lika spännande och utmanande framtid inom integritetsskyddsområdet till mötes.

Myndighetens webbplats nås nu via www.imy.se. Myndighetens engelska namn är Swedish Authority for Privacy Protection.

Läs FAQ om namnbytet

För mer information kontakta

Presstjänst, telefon 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 27 maj 2021
Sidans etiketter Om IMY
Senast uppdaterad: 27 maj 2021
Sidans etiketter Om IMY