Hoppa till innehåll på sidan

Integritetsskydds­myndigheten granskar polisens misstankeregister

Publicerad: 21 oktober 2019
Myndigheten ska kontrollera om uppgifter om personer som inte längre är misstänkta tas bort från polisens misstankeregister.

Integritetsskyddsmyndigheten inleder nu en granskning av polisens misstankeregister. I registret finns personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott. Enligt lagen om misstankeregister ska uppgifter tas bort bland annat om en förundersökning har avslutats utan att åtal väckts med anledning av misstanken eller om åtalet lagts ned.

- Det är viktigt att polisen har fungerande rutiner för gallring och löpande tar bort uppgifter om personer som avförs från utredningar. Annars finns risken att någon felaktigt blir utpekad som misstänkt vid en slagning i registret, säger Linda Olander som är jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

Granskningen kommer att göras på plats hos polisen.

Integritetsskyddsmyndigheten är tillsynsmyndighet för bland annat dataskyddsförordningen och brottsdatalagen och arbetar för att människors fri- och rättigheter skyddas i samband med behandling av personuppgifter.

För mer information kontakta
Jurist Linda Olander, telefon 08-657 61 76
Pressansvarig Per Lövgren, telefon 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd