Hoppa till innehåll på sidan

IMY granskar kamerabevakning på grundskola

Publicerad: 30 juni 2021
Efter att ha tagit emot klagomål inleder nu Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, en granskning av kamerabevakning på en grundskola i Stockholm.

IMY, tidigare Datainspektionen, har tagit emot klagomål som rör kamerabevakningen på en skola i Aspudden i Stockholm. I klagomålet uppges det att skolan bedriver kamerabevakning dygnet runt med ett 50-tal kameror och att ingen information om bevakningen har getts till elever eller föräldrar.

– Barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa att bli kamerabevakade om det inte finns ett bevakningsintresse som väger tyngre än integritetsintresset på platsen. Generellt kan man säga att integritetsintresset väger mycket tungt på en skola med hänvisning till att det är just barn som bevakas. Den som bevakar är också skyldig att informera om det. Det ska till exempel framgå tydligt av skyltar på området, säger Sarah Bodlander som är jurist i IMY:s kameragrupp.

IMY kommer i sin granskning bland annat att undersöka om kamerabevakning sker vid skolan, om bild och ljud spelas in, för vilka ändamål bevakningen sker, om bevakningen innebär ett för stort intrång för elevernas integritet och hur barn och föräldrar har fått information om bevakningen.

Kontakt

För mer information kontakta

Jurist Sarah Bodlander, telefon 08-515 15 403
Presstjänsten, telefon 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 30 mars 2022
Sidans etiketter Kamerabevakning, Utbildning
Senast uppdaterad: 30 mars 2022
Sidans etiketter Kamerabevakning, Utbildning