Hoppa till innehåll på sidan

Polisen brister i sin underrättelseverksamhet

Publicerad: 23 november 2012
Integritetsskyddsmyndigheten har granskat polismyndigheterna i Jämtland och Västmanland och konstaterar återigen att det finns brister i hur personuppgifter hanteras i polisens kriminalunderrättelseverksamhet.

Integritetsskyddsmyndigheten har granskat polismyndigheterna i Jämtland och Västmanland. Framför allt har granskningen fokuserat på hur personuppgifter hanteras i polisens kriminalunderrättelseverksamhet. Undersökningen visar på en rad brister hos de båda polismyndigheterna. Bland bristerna finns: registrering av personer som inte har koppling till allvarlig brottslig verksamhet, bristande gallring av uppgifter som enligt lag ska tas bort och att uppgifter om personer som inte är misstänkta för brott inte märks upp i registren på ett tydligt sätt.

- Det är oroande att vi återigen hittat brister i hur polisen hanterar personuppgifter i den integritetskänsliga kriminalunderrättelseverksamheten. Att samma fel påträffas hos flera olika polismyndigheter tyder på att det kan finnas ett metodfel hos polisen, säger Nicklas Hjertonsson som lett Integritetsskyddsmyndighetens granskning.

Integritetsskyddsmyndigheten förelägger de två polismyndigheterna att åtgärda bristerna senast den 15 februari nästa år.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut mot polismyndigheten i Jämtland (pdf, 329 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut mot polismyndigheten i Västmanland (pdf, 428 kB)

För mer information kontakta
Jurist Nicklas Hjertonsson, tfn 08-657 61 41
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd