Hoppa till innehåll på sidan

Datainspektionen heter nu Integritets­skydds­myndigheten (IMY)

Den 1 januari 2021 bytte Datainspektionen namn till Integritetsskyddsmyndigheten efter ett beslut från regeringen. Förkortningen på myndigheten är IMY. Namnbytet signalerar det förändringsarbete som pågått på myndigheten sedan införandet av dataskyddsförordningen, GDPR.

Lena Lindgren Schelin, generaldirektör, kommenterar:

– Vi är en myndighet i förändring. Det utökade uppdrag vi fick i samband med dataskyddsreformen 2018 ställer krav på en utvecklad verksamhet för att kunna möta medborgarnas och verksamheternas behov. Namnbytet är välkommet och ger oss ny kraft att arbeta med vårt grundläggande uppdrag, att ta tillvara medborgarnas rättigheter i integritetsfrågor.

Frågor och svar om namnbytet

Har ni nytt uppdrag från årsskiftet?

Nej, IMY har samma uppdrag som Datainspektionen. Det innebär fortsatt arbete för att skydda medborgarnas personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.

Behöver personuppgiftsansvariga göra något med anledning av namnbytet?

Ja, om ni hänvisar till IMY på er hemsida och/eller på era blanketter och riktlinjer så behöver ni ändra från Datainspektionen till Integritetsskyddsmyndigheten.

Vi länkar till olika sidor på er webbplats, fungerar länkarna nu?

Vi har jobbat för att säkerställa att länkar ska fungera, men uppdatera gärna era länkar med ny webbadress och vårt nya namn så fort ni får möjlighet.

Har ni bytt även adress, telefonnummer eller organisationsnummer?

Nej, vår adress, vårt telefonnummer och vårt organisationsnummer är oförändrade.

Vad har ni för e-postadress?

IMY:s officiella e-postadress är imy@imy.se. Den går till registrator.

Jag har hittat ett fel på er webbplats. Vad ska jag göra?

Vi är tacksamma för att få hjälp att upptäcka eventuella fel på vår webbplats så att vi kan åtgärda dem. Mejla till webbredaktor@imy.se. Skicka gärna med länk till sidan, ev. skärmdump eller en beskrivning på vad du anser är fel. 

Vad heter ni på engelska?

Vårt nya engelska namn är Swedish Authority for Privacy Protection. Förkortningen är IMY, även på engelska.

Vad heter ni på de olika minoritetsspråken?

Så här heter Integritetsskyddsmyndigheten på Sveriges fem officiella minoritetsspråk. Den längre texten är en översättning av ”Vi arbetar för att skydda alla dina personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.”

Finska: Yksityisyydensuojaviranomainen
Toimimme suojataksemme kaikki henkilötietosi, esimerkiksi terveyteen ja talouteen liittyvät, jotta niitä käsitellään asianmukaisesti ja etteivät ne joudu vääriin käsiin.

Meänkieli: Integriteettisuojaviranomhainen

Jiddisch: די שוועדישע אינסטאַנץ פֿאַר אָפּהיטן פּריוואַטקייט
Nedanstående text är översatt av en dator:


Nordsamiska: Diehtosuodjeeiseváldi (IMY)
Mii bargat buot du persovdnadieđuid suddjemii omd. mii guoská dearvvasvuhtii ja ekonomiijai, nu ahte dat gieđahallo riekta eaige šatta vearru gieđaid gaskii.

Romani (arli): Integriteteskoro arakhibaskoro vlasti (IMY)
Amen arakhaja tle garavde podatke, ko primer bašo tlo sastipe hem tli ekonomija, kaj te šaj te kerel pe olencar buti sar so trebela hem te na peren tle podatke ko bilačhe vasta.

Romani (polsk romanes): Integracjakri ohrona tire privatnoščati (IMY)
Jame keras buti kaj te hroninas sare tire dani osobista, na pšiklad pal sastipen i ekonomia, adžia kaj te javen mišto i pravidlovo stosovana i kaj te na trafinen te na vlaščiva vasta.

Romani (lovara): Integritetosko samalinimasko rajipe (IMY) 
Ame keras butji te las sama pe tjire intregi personikane dati, sar eksempel pa o sastjimo taj ekonomija, kade ke hodj te inkrenle korektni taj tena resen ande čore vasten.

Senast uppdaterad: 27 juni 2023
Sidans etiketter Om IMY