Hoppa till innehåll på sidan

Integritets­skydds­myndigheten inleder granskning av EU-system för efterlysningar

Publicerad: 16 december 2020
Myndigheten inleder tillsyn av den svenska delen av Schengens informationssystem, SIS II, ett it-system för utbyte av uppgifter om bland annat efterlysta personer mellan EU:s medlemsländer.

Integritetsskyddsmyndigheten inleder nu en granskning av Schengens informationssystem – SIS II. Det är ett informationssystem som fungerar som ett efterlysningshjälpmedel och i viss mån även som ett spaningshjälpmedel för EU:s medlemsländer. I SIS II kan varje medlemsstat föra in uppgifter om personer och vissa föremål som är efterlysta eller eftersökta med en begäran om att en särskild åtgärd ska vidtas om personen eller föremålet påträffas.

Det är den svenska delen av SIS II som ska granskas bland annat genom inspektion på plats hos Polismyndigheten. Alla EU-länder ska genomföra den här typen av granskning av sitt nationella SIS II vart fjärde år.

– SIS II är ett omfattande informationssystem som innehåller en stor mängd uppgifter om många personer. Därför är det viktigt med den här typen av återkommande kontroller, säger Max Blidberg som är jurist på Integritetsskyddsmyndigheten och som deltar i granskningen.

I SIS II finns uppgifter om personer som inte får resa in i eller vistas i Schengenområdet, personer som är efterlysta för brott och försvunna personer. Även vissa föremål kan registreras i systemet, som exempelvis fordon, skjutvapen, fartyg och ID-handlingar som har förkommit, stulits eller använts i brottslig verksamhet.

För mer information kontakta

Jurist Max Blidberg, tfn 08-657 61 42

Dataråd Agneta Runmarker, tfn 08-657 61 55

Presskontakt Per Lövgren, tfn 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 27 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 27 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd