Här får du svar på vanliga frågor som vi får in till IMY. Du kan söka, filtrera på kategorierna dataskydd, kamerabevakning, inkasso och kreditupplysning och även välja om du vill se frågor från privatpersoner eller från verksamheter.
Sök på sidan
Det finns {{hitCount}} träffar som matchar din sökning.
Det finns 19 träffar som matchar din sökning.
Du bör först och främst kontakta inkassobolaget och ta reda på vad som händer i ditt ärende.
Om du har gjort en sakligt grundad invändning ska inkassobolaget snarast möjligt utreda saken, ta reda på borgenärens inställning, och därefter meddela dig vad man kommit fram till. Om ni inte är överens om hur mycket du ska betala kan saken behöva prövas av domstol efter att borgenären eller inkassobolaget ansökt om stämning. Domstolen avgör då om kravet är korrekt eller inte.
Enligt god inkassosed bör inkassobolaget inte låta en fordran ligga kvar, utan respektera att du vill få ärendet slutgiltigt avgjort. Om du gjort en saklig invändning mot inkassokravet ska inkassobolaget antingen ta saken vidare genom att väcka talan i domstol eller avskriva ärendet. Det är bara om du uppenbarligen saknar betalningsförmåga som det kan vara motiverat att låta en fordran ligga kvar hos bolaget för så kallad efterbevakning.
Att din invändning är sakligt grundad betyder att det du berättar skulle kunna innebära att du inte är skyldig att betala den fordran som kravet gäller. Om inkassobolaget och fordringsägaren tycker att du har rätt eller fel i det du för fram har ingen betydelse för ifall din invändning är sakligt grundad eller inte. Det krävs inte att du visar inkassobolaget några bevis för att invändningen ska anses vara sakligt grundad.
IMY anser att följande är exempel på sakliga invändningar:
att varan eller tjänsten som kravet rör inte är beställd
att levererade varor inte stämmer med beställningen
att du redan har betalat
att du har blivit vilseledd.
IMY anser att följande inte är sakliga invändningar:
att du inte har ekonomisk möjlighet att betala
att du har ett motkrav som skulden ska kvittas mot
Borgenären har rätt att ta betalt för vissa kostnader i samband med att en fordran gått till inkasso. Vilka dessa kostnader är regleras i lag. En borgenär får därför inte genom ett avtal lägga på fler kostnader. Borgenären har rätt att ta betalt för:
Ett inkassokrav; om det är utformat enligt inkassolagens regler och har skickats eller lämnats över till dig, högst 180 kr.
Amorteringsplan; om planen är skriftlig och omfattar hela din återstående skuld. Planen ska vara upprättad i samråd med dig och ha lämnats eller skickats till dig, högst 170 kr.
En betalningspåminnelse; om borgenären och du har träffat ett avtal om det senast i samband med att skulden uppkom, högst 60 kr.
Förseningsersättning; gäller endast näringsidkare emellan, liksom näringsidkare–myndighet emellan, i stället för den vanliga inkassokostnaden. Rätten till förseningsavgiften inträder med automatik i samma ögonblick som borgenären har rätt till dröjsmålsränta. Förseningsersättning ska betalas med 450 kr.
Lagen reglerar bara skyldigheten att betala för åtgärder som har vidtagits efter det att skulden har förfallit. Om ni har avtalat om det kan det därför tillkomma kostnader för faktureringar, aviseringar och påminnelser som har skett före förfallodagen.
På vissa områden finns speciella regler om kostnader med anledning av utebliven betalning, till exempel när det gäller elfordringar. Du kan också bli skyldig att betala för kostnader som uppkommer i senare skeden, till exempel i samband med ansökan till Kronofogden eller domstol.
Preskription innebär att borgenären förlorar rätten att kräva in fordran/skulden. Huvudregeln är att en fordran preskriberas tio år efter tillkomsten. En fordran mot en konsument preskriberas dock redan tre år efter tillkomsten. Detta gäller om preskriptionen inte avbryts innan tiden har löpt ut, s.k. preskriptionsavbrott.
Preskription avbryts genom att gäldenären får ett skriftligt krav eller påminnelse om fordringen. Den avbryts också om borgenären åberopar fordringen gentemot gäldenären vid domstol eller hos Kronofogden. Preskriptionen avbryts också om gäldenären på något sätt erkänner fordringen, till exempel genom att betala en del av den.
När preskriptionen avbryts börjar preskriptionstiden att löpa på nytt. Tvister om ifall en fordran har preskriberats eller inte avgörs av allmän domstol. IMY har ingen möjlighet att bistå vid eller avgöra sådana tvister.
Den som inte betalar sin skuld i rätt tid drabbas ofta av att betala dröjsmålsränta. Om borgenären och du i förväg har träffat ett avtal om ränta gäller detta. I sådana avtal brukar det stå att dröjsmålsränta ska betalas från förfallodagen med en viss procent.
Om inget avtal har träffats i förväg gäller räntelagens regler. Borgenären har då rätt att ta ut dröjsmålsränta en månad efter att ha skickat en räkning eller på annat sätt krävt betalning, och då talat om att dröjsmålsränta måste betalas. Räntelagen ger borgenären rätt att ta ut en årsränta som motsvarar Riksbankens referensränta plus åtta procentenheter.
Trots att huvudskulden har betalats kan borgenären kräva betalt för inkassokostnader eller kostnader för hanteringen hos Kronofogden eller domstol.
IMY anser att betalning kan begäras i följande fall:
Fordran som avser hyra av bostad eller lokal: Borgenären har sänt inkassokrav eller ansökan till Kronofogden eller domstol senast samma dag som hyran betalades (det vill säga den dag betalningsuppdraget kom in till Plus- eller Bankgirot eller den dag hyran betalades på post- eller bankkontor).
Annan fordran: Borgenären har sänt inkassokrav eller ansökan till Kronofogden eller domstol senast samma dag som inbetalningen bokfördes på mottagarens konto hos Plus- eller Bankgirot. Om du betalar en skuld över Plus- eller Bankgiro bör du tänka på att betalningen anses fullgjord först då den bokförs av Plus- respektive Bankgirot.
Om du är medveten om att en inbetalning är sen är det viktigt att du hör av dig till borgenären eller inkassobolaget och berättar att betalningen är på väg. Annars riskerar du att borgenären hinner gå vidare med kravet, till exempel ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden, och att extra kostnader tillkommer för dig.
Kom ihåg att om du inte betalar inkassokostnaden kan den lämnas över till Kronofogden utan påminnelse.
Nej. IMY kan inte agera ombud för dig och har inte heller befogenhet att avgöra tvister.
Du bör alltid försöka lösa en tvist tillsammans med borgenären eller inkassobolaget. Om tvisten inte går att lösa genom en överenskommelse är det upp till borgenären eller inkassobolaget att lämna in en stämningsansökan och få tvisten avgjord i tingsrätten.