Hoppa till innehåll på sidan

Yellow-belly får inte bedriva kreditupplysningsverksamhet

Publicerad: 5 februari 2020
Integritetsskyddsmyndigheten återkallar nu tillståndet för företaget Yellow-belly att bedriva kreditupplysningsverksamhet. Orsaken är att företaget lämnat ut uppgifter till sajten Mrkoll i strid med kreditupplysningslagen.

Integritetsskyddsmyndigheten har genomfört en granskning av hur företaget Yellow-belly lämnat ut sitt kreditupplysningsregister till företaget Nusvar som använt uppgifterna på sajten Mrkoll. 

Granskningen visar att Yellow-belly överlåtit sitt kreditupplysningsregister till Nusvar utan att först få ett medgivande från Integritetsskyddsmyndigheten, vilket innebär att företaget brutit mot kreditupplysningslagen.

– Handlingen är att betrakta som allvarlig eftersom vi sannolikt skulle ha avslagit en ansökan om medgivande om en sådan hade gjorts, säger Hans Kärnlöf, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

– Att Yellow-belly lämnar ut kreditupplysningsuppgifter utan vårt medgivande tyder på att företagets verksamhet inte bedrivs på ett sakkunnigt och omdömesgillt sätt. Därför återkallar vi tillståndet för företaget att få bedriva kreditupplysningsverksamhet.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut i pdf-format (pdf, 125 kB)

För mer information kontakta
Jurist Hans Kärnlöf, tfn 08-657 61 17
Integritetsskyddsmyndighetens presstjänst, tfn 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 5 maj 2021
Sidans etiketter Kreditupplysning
Senast uppdaterad: 5 maj 2021
Sidans etiketter Kreditupplysning