Hoppa till innehåll på sidan

Integritetsskydds­myndigheten granskar ansiktsigenkänning i skola

Publicerad: 21 februari 2019
Myndigheten ska nu utreda vilka risker som finns med ansiktsigenkänningen och om den är laglig enligt dataskyddsförordningen, GDPR

Ett gymnasium i Skellefteå har provat att använda ansiktsigenkänningsteknik för att registrera elevers närvaro på lektionerna. Integritetsskyddsmyndigheten inleder nu en granskning för att ta reda på om skolans användning av tekniken har varit förenlig med dataskyddsförordningen, GDPR, som trädde i kraft i maj förra året.

- Ansiktsigenkänning som ett sätt att identifiera personer är en relativt ny företeelse som många aktörer är intresserade av att införa. Vid ansiktsigenkänning används biometriska data för att identifiera personer. Sådana personuppgifter kan vara känsliga och därmed ställs särskilda krav enligt dataskyddsförordningen, förklarar Ranja Bunni som leder Integritetsskyddsmyndighetens granskning.

Integritetsskyddsmyndighetens granskning ska bland annat klargöra vilka personuppgifter som samlats in och hur dessa använts, vilket rättsligt stöd som gymnasienämnden i Skellefteå haft för att hantera uppgifterna och om nämnden gjort en risk- och konsekvensbedömning för att ta reda på vilka eventuella risker som finns för eleverna vars uppgifter registrerats.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens skrivelse till gymnasienämnden (pdf, 130 kB)

Läs mer om ansiktsigenkänning på Integritetsskyddsmyndighetens webbplats

För mer information kontakta
Jurist Ranja Bunni, telefon 08-657 61 46
Pressekreterare Per Lövgren, telefon 08-657 61 43

 

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd