Hoppa till innehåll på sidan

Integritetsskydds­myndigheten granskar kameror på brandstationer

Publicerad: 19 december 2018
Myndigheten ska undersöka kamerabevakningen på ett antal brandstationer i Östra Skaraborg.

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit emot uppgifter om att flera brandstationer i Östra Skaraborg har bevakningskameror som filmar utrymmen där brandmännen byter om vid utryckning. Enligt uppgifterna filmar kamerorna dygnet runt och personal har filmats helt avklädda.

- Kamerabevakning är integritetskänsligt. Därför är det viktigt att man noga har tänkt igenom bevakningen och säkerställt att man har lagligt stöd för den. Nu vill vi veta hur Räddningstjänsten i Östra Skaraborg har resonerat kring den här bevakningen, säger Moa Nordqvist som är jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

Integritetsskyddsmyndigheten begär nu svar på ett antal frågor från räddningstjänsten, däribland hur många kameror som är uppsatta, hur de är placerade, vilka personer som vistas i de bevakade utrymmena, hur många som har tillgång till bildmaterialet och vilket rättsligt stöd man har för kamerabevakningen.

Räddningstjänsten ska även redovisa för syftet med bevakningen, vilka andra eventuella åtgärder som vidtagits och vilka alternativ till kamerabevakning som övervägts.

- Vid all kamerabevakning där personer syns på bildmaterialet ska den som bedriver kamerabevakningen kunna svara på den här typen av frågor, förklarar Moa Nordqvist.

Ett av Integritetsskyddsmyndighetens uppdrag är att med tillsyn, det vill säga granskningar, kontrollera att de som använder bevakningskameror följer reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR). Kamerabevakning gör det möjligt att ingående bevaka personer på ett integritetskänsligt sätt. Därför är det viktigt att bevakningen görs på ett korrekt sätt och lagligt sätt som minimerar integritetsintrånget.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens skrivelse till Räddningstjänsten i Östra Skaraborg (pdf, 390 kB)

 

 

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Kamerabevakning
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Kamerabevakning