Hoppa till innehåll på sidan

Integritetsskydds­­myndigheten inleder granskning av EU-system för viseringar

Publicerad: 11 december 2019
Myndigheten inleder tillsyn av den svenska delen av Visa Information System, ett it-system för utbyte av uppgifter om viseringar mellan EU:s medlemsländer.

Integritetsskyddsmyndigheten inleder nu en granskning av Visa Information System, VIS, som är ett informationssystem för utbyte av uppgifter om viseringar mellan EU:s medlemsländer. Det är den svenska delen av VIS som ska granskas genom en inspektion på plats hos Migrationsverket. Den här typen av granskning utför Integritetsskyddsmyndigheten vart fjärde år.

– VIS är ett omfattande it-system som innehåller en stor mängd uppgifter om många personer. Därför är det viktigt med den här typen av återkommande kontroller, säger Jonas Agnvall som är jurist på Integritetsskyddsmyndigheten och som leder granskningen.

Syftet med VIS är att underlätta handläggningen av visumansökningar, förebygga missbruk och förfalskade viseringar, underlätta gränskontroller och identitetskontroller inom medlemsländerna och förebygga hot mot medlemsländernas inre säkerhet. Personuppgifter som samlas in och registreras i visumansökningsprocessen sparas i en central databas. Utöver de personuppgifter som anges i visumansökan registreras även exempelvis sökandens fingeravtryck och ansiktsfoto. Olika aktörer som exempelvis myndigheter som utfärdar visum och personal vid gränskontroller har åtkomst till uppgifterna.

Läs mer om VIS här

Läs mer om hur Integritetsskyddsmyndigheten arbetar med tillsyn

För mer information kontakta

Jurist Jonas Agnvall, tfn 08-657 61 07

Presskontakt Per Lövgren, tfn 08-515 15 415

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd