Hoppa till innehåll på sidan

Datainspektionen inleder ny granskning av Google

Publicerad: 11 juni 2018
Myndigheten följer nu upp hur Google hanterar rätten att bli glömd och kontrollerar att de sökresultat som sökjätten skulle ta bort förra året har tagits bort.

I maj förra året blev Integritetsskyddsmyndigheten klar med en granskning av hur Google hanterar "rätten att bli glömd", det vill säga rätten för en person att få sökresultat borttagna för sökningar som innehåller personens namn i fall resultaten är oriktiga, irrelevanta, inte längre relevanta eller överflödiga.

Integritetsskyddsmyndigheten förelade Google att ta bort ett antal sökträffar. Google överklagade ett av fallen, men domstolen meddelande nu i maj att den går på Integritetsskyddsmyndighetens linje och att även den träffen ska tas bort.

- Nu har vi fått indikationer på att flera av de resultat som skulle ha tagits bort, fortfarande ligger kvar, nästan ett år efter föreläggandet, säger Integritetsskyddsmyndighetens chefsjurist Hans-Olof Lindblom.

Den granskning som nu inleds ska klargöra om några sökresultat som skulle ha tagits bort finns kvar, vilka sökresultat som tagits bort och när borttagningen i så fall skedde. Om sökresultat som skulle ha tagits bort fortfarande finns kvar, så kan det handla om pågående kränkningar av de berörda personernas integritet. Granskningen sker enligt GDPR och med de korrigerande befogenheter som Integritetsskyddsmyndigheten har tillgång till enligt den lagstiftningen.

För mer information kontakta
Chefsjurist Hans-Olof Lindblom, 08-657 61 51
Jurist Olle Pettersson, 08-657 61 09
Pressekreterare Per Lövgren, 070-736 10 80

 

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd