Hoppa till innehåll på sidan

Europa riktar kritik mot Google

Publicerad: 16 oktober 2012
I ett unikt samarbete riktar nu samtliga EU:s dataskyddsmyndigheter kritik mot Google, bland annat för att företaget inte tillräckligt informerar användarna om hur deras uppgifter kommer att användas och inte ger användarna möjlighet att kontrollera hur uppgifter från företagets olika tjänster samkörs.

Tisdagen 16 oktober skickade CNIL, den franska motsvarigheten till Integritetsskyddsmyndigheten, ett brev till Google. Brevet är underskriftet av cheferna för samtliga dataskyddsmyndigheter i EU:s 27 medlemsstater och riktar kritik mot Googles sätt att hantera personuppgifter.

- Det här är första gången som alla dataskyddsmyndigheter i Europa går samman på det här sättet, säger Integritetsskyddsmyndighetens generaldirektör Göran Gräslund.

I brevet konstateras att Google inte lever efter vissa av EU:s grundläggande dataskyddsprinciper. Kritiken mot Google består bland annat av att företaget inte tillräckligt informerar alla som använder företagets tjänster om hur deras personuppgifter kan komma att användas. Företaget ger heller inte användarna kontroll över hur deras personuppgifter från olika Google-tjänster samkörs. Dessutom är man kritisk till att företaget inte vill tala om hur länge insamlade personuppgifter kommer att sparas.

I brevet framgår att Europas dataskyddsmyndigheter nu vill att Google ser över sina integritetsvillkor och i övrigt tar fasta på de rekommendationer på förbättringar som listas i brevet.

För mer information kontakta
Göran Gräslund, generaldirektör, tfn 08-657 61 57
Per Lövgren, pressekreterare, tfn 08-657 61 43

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd