Hoppa till innehåll på sidan

Inte tillåtet för grannar att kamerabevaka grannar

Publicerad: 25 februari 2019
En husägare får inte rikta sin bevakningskamera så att den övervakar andra grannars tomter, konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten som nu har avslutat en granskning av privatpersoners kamerabevakning.

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit emot klagomål från grannar som anser att de är olagligt kamerabevakade av andra grannar.

- I lagstiftningen finns ett undantag som gör att privatpersoner som vill kamerabevaka inte behöver följa dataskyddsreglerna. Men, för att undantaget ska gälla måste kameran vara riktad så att den enbart övervakar den egna tomten, säger Nils Henckel som är jurist på Integritetsskyddsmyndigheten och som deltagit i en granskning som myndigheten har gjort av grannbevakning.

Idag publicerar Integritetsskyddsmyndigheten resultatet från ett knappt tiotal ärenden som rör grannbevakning. I vissa fall var kamerabevakningen laglig eftersom kameran enbart filmat den egna tomten. I andra fall har dock kameran filmat även grannars tomter eller allmän plats och därmed bedömts som olaglig.

- Alla privatpersoner som vill kamerabevaka sin fastighet måste säkerställa att kameran enbart täcker den egna tomten och inte bevakar grannar eller allmänna platser.

De som påståtts bevaka olagligt har vid Integritetsskyddsmyndighetens granskning tagit ner kameran eller ändrat dess position eller så att den inte längre strider mot dataskyddsförordningen.

I ett par fall har det visat sig att det som satts upp inte är riktiga bevakningskameror, utan endast attrapper, som inte omfattas av reglerna i dataskyddsförordningen.

- Men den som monterar attrapper bör ändå se till att dessa är riktade enbart mot den egna tomten för att undvika missförstånd som kan leda till osämja och anmälningar till Integritetsskyddsmyndigheten, säger Nils Henckel.

Ett av Integritetsskyddsmyndighetens uppdrag är att med tillsyn, det vill säga granskningar, kontrollera att de som använder bevakningskameror följer reglerna i dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Kamerabevakning gör det möjligt att ingående bevaka personer på ett integritetskänsligt sätt. Därför är det viktigt att bevakningen görs på ett korrekt och lagligt sätt som minimerar integritetsintrånget.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 1 (pdf-format) (pdf, 257 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 2 (pdf-format) (pdf, 258 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 3 (pdf-format) (pdf, 346 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 4 (pdf-format) (pdf, 345 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 5 (pdf-format) (pdf, 370 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 6 (pdf-format) (pdf, 370 kB)

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut grannbevakning 7 (pdf-format) (pdf, 325 kB)

För mer information kontakta

Jurist Nils Henckel, telefon 08-657 61 00

Pressekreterare Per Lövgren, telefon 08-657 61 43

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Kamerabevakning
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Kamerabevakning