Hoppa till innehåll på sidan

Kritik mot KBT-behandlingar på Internet

Publicerad: 11 december 2012
Integritetsskyddsmyndigheten har granskat KBT-behandlingar på nätet och riktar kritik mot bland annat för låg säkerhet, bristande information till de som deltar och för dålig kontroll av vilka som tar del av patienternas uppgifter.

Integritetsskyddsmyndigheten har granskat ett företag och tre vårdgivare som erbjuder KBT-behandlingar via Internet. Behandlingarna rör exempelvis ångest och oro, stresshantering och depression.

Myndigheten har identifierat en del brister. De som deltar i behandlingarna kan logga in med användarnamn och lösenord vilket inte ger tillräckligt hög säkerhet när man ska komma åt känsliga personuppgifter. Kontrollen av vilken personal som tar del av patienternas uppgifter saknas eller är bristfällig och patienterna blir inte tillräckligt informerade om deras rättigheter att ta del av sina uppgifter eller att få uppgifter rättade.

- KBT-behandling via Internet gör det möjligt för patienter att snabbt få tillgång till behandling, vilket är positivt. Men man får inte glömma att det i den här typen av system lagras känsliga uppgifter om patienterna. Då är det viktigt att alla säkerhetsåtgärder är på plats och fungerar, säger Ingela Alverfors som lett granskningarna.

Senast den 15 mars ska de granskade organisationerna ha lämnat in en plan över för hur bristerna ska åtgärdas, och när dessa åtgärder ska vara genomförda.

För mer information kontakta
Jurist Ingela Alverfors, tfn 08-657 61 26
IT-säkerhetsspecialist Magnus Bergström, tfn 08-657 61 30
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd