Hoppa till innehåll på sidan

Laget.se ansvarar inte för personuppgifter på klubbarnas hemsidor

Publicerad: 19 september 2012
På webbplatsen laget.se, där idrottsklubbar kan skapa en egen hemsida, ansvarar klubbarna själva för de personuppgifter som läggs in. Det är slutsatsen efter en granskning som Integritetsskyddsmyndigheten har gjort.

På www.laget.se kan idrottsklubbar och lag skapa en egen hemsida. Företaget Sportion Media Group står för utvecklingen och den tekniska driften. Integritetsskyddsmyndigheten har fått in flera klagomål mot laget.se, framförallt kring behandlingen av fullständiga personnummer.

Genom att skapa en hemsida får klubben tillgång till verktyg för att kommunicera och administrera olika saker. Klubben väljer själv vilka verktyg och funktioner man vill använda. En funktion är till för att administrera medlemskapen i klubben. För att lägga till en ny medlem krävs att man anger den personens personnummer.

Integritetsskyddsmyndigheten anser att Sportion inte har det inflytande över behandlingen av de personuppgifter som klubbarna lägger in på laget.se som krävs för att Sportion ska anses vara personuppgiftsansvarig. De enskilda klubbarna och medlemmarna kan däremot självständigt ändra, komplettera eller radera personuppgifterna.

– Vad vi har kunnat se är det inte Sportion som är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som utförs på de olika klubbarnas hemsidor på laget.se. Slutsatsen blir därför att ansvaret ligger på respektive idrottsförening, säger Malin Fredholm, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

För den ansvariga idrottsföreningen innebär detta att man själv måste bedöma vilka personuppgifter som är tillåtna att lägga in och att man måste informera de personer som läggs in på laget.se. Man har också ett ansvar för att radera uppgifter som är inaktuella.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut om www.laget.se (pdf, 291 kB)

För mer information kontakta
Generaldirektör Göran Gräslund, tfn 08-657 61 57
Jurist Malin Fredholm, tfn 08-657 61 27
Informatör Fredrik Karlsson, tfn 08-657 61 21

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd