Hoppa till innehåll på sidan

Region Jönköping sprider journaluppgifter på ett otillåtet sätt

Publicerad: 20 december 2016
Integritetsskyddsmyndigheten konstaterar att Region Jönköping bryter mot lagen när den ger vårdpersonal i tretton kommuner åtkomst till regionens huvudjournalsystem.

Integritetsskyddsmyndigheten har via massmedia blivit uppmärksammad på att hälso- och sjukvårdpersonal i Jönköpings kommun kan se uppgifter om patienter i andra kommuner i länet via regionens huvudjournalsystem.

Myndighetens granskning visar att inom den kommunala hemsjukvården kan vårdpersonal i de tretton kommunerna i Jönköpings län via så kallad direktåtkomst, se uppgifter om patienter som inte bor i den egna kommunen via läkemedelslistan i huvudjournalsystemet.

- I läkemedelslistan finns känsliga uppgifter om vilka läkemedel som länets invånare använder. Region Jönköpings län har inget rättsligt stöd för att ge kommunerna i Jönköpings län direktåtkomst till uppgifterna och bryter därmed mot lagen, säger Integritetsskyddsmyndighetens jurist Maria Bergdahl.

Integritetsskyddsmyndigheten förelägger nu Region Jönköpings län att sluta ge kommunerna direktåtkomst till regionens huvudjournalsystem.

Kommunerna som avses är Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut i pdf-format (pdf, 307 kB)

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd