Den här guiden hjälper er att göra en intresseavvägning innan ni börjar kamerabevaka på återvinningscentraler. Läs informationen om intresseavvägning som finns i steg 4 i arbetsgången för kamerabevakning innan ni läser guiden. Om ni inte genomfört steg 1–3 i arbetsgången behöver ni även göra dem först.
Vad är en intresseavvägning?
I intresseavvägningen bedömer ni bevakningsintresset och integritetsintresset på platsen samt väger intressena mot varandra. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten.
Bevakningsintresset är ert behov av kamerabevakning.
Integritetsintresset är enskilda personers intresse av att inte bli kamerabevakade på platsen.
Vad gäller särskilt för återvinningscentraler?
- Integritetsintresset väger enligt IMY:s bedömning relativt lätt som utgångspunkt, bland annat eftersom de som besöker en återvinningscentral i regel gör det en kortare stund.
- Eftersom kamerabevakning av arbetstagare är känslig har IMY bedömt att integritetsintresset som huvudregel väger relativt tungt under bemannade öppettider.
- Återvinningscentraler riskerar enligt praxis att bli brottutsatta och IMY brukar därför bedöma att det är tillåtet att bevaka när en anläggning är obemannad eller stängd.
Vem kamerabevakar på återvinningscentraler?
Aktörer som ofta bevakar på återvinningscentraler är kommuner och kommunala bolag.
Bedöm bevakningsintresset
Varför har ni ett behov av att kamerabevaka på platsen? Det utgör bevakningsintresset. Saker som ni särskilt ska ta hänsyn till vid bedömningen av bevakningsintresset är i korthet:
– Platsen är brottsutsatt eller är en plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på liv, hälsa, trygghet eller på egendom
– förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet
– utöva kontrollverksamhet, till exempel tullverksamhet och miljökontroll
– förebygga, förhindra eller upptäcka olyckor samt
– andra jämförliga ändamål.
Ni ska värdera hur tungt ert intresse av att bevaka platsen väger. Det kan göras genom att ni bedömer om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt på just denna plats. Sammanställ de omständigheter som påverkar bevakningsintresset.
Om ni till exempel ska bevaka för att förhindra brott är det vanligtvis de inträffade brotten och incidenterna på aktuell plats som avgör hur tungt bevakningsintresset väger. Normalt sett bör de brott och incidenter som läggs till grund för bevakningsintresset ha inträffat inom de senaste cirka tre åren för att ha relevans.
Kamerabevakning på återvinningscentraler sker ofta för att förebygga, förhindra och utreda brott. Syftet med bevakningen kan också vara att förebygga och förhindra olyckor, att se till att avfall sorteras korrekt eller att kontrollera fyllnadsgrad i containrar. Bevakningsintresset väger tyngre om ni ska bevaka i syfte att förebygga brott på en brottsutsatt plats än om ni ska bevaka för att kontrollera mängden avfall i containrar.
Bedöma om platsen är brottutsatt
För att en återvinningscentral ska anses vara brottsutsatt krävs att det har skett brott av viss omfattning på platsen. Det är bra att dokumentera vilka brott som har inträffat under de senaste cirka tre åren. Dokumentera gärna
- vad som har hänt
- på vilken adress eller plats som händelsen har ägt rum
- vilket datum, vilken veckodag och vilken tidpunkt på dygnet händelsen har inträffat.
Dokumentationen hjälper er att bedöma om platsen är brottsutsatt eller inte. Om ni kan se att det finns en återkommande problematik med till exempel skadegörelse, smitningar eller hot kan återvinningscentralen vara brottsutsatt.
Om ni kan visa att återvinningscentralen är brottutsatt innebär det oftast att bevakningsintresset väger tyngre. Är platsen inte brottsutsatt har IMY som huvudregel bedömt att det inte är tillåtet att bevaka under öppettider när personal är på plats. Det har även förekommit att IMY har bedömt att det inte är tillåtet att bevaka under öppettider trots att platsen varit brottsutsatt, bland annat för att brottsligheten i de fallen inte var riktad mot personal eller besökare (DI-2020-11405).
IMY bedömer dock att det kan finnas situationer när det är tillåtet att bevaka under tider när en återvinningscentral är bemannad. I de enstaka fall då myndigheten har bedömt att kamerabevakning varit tillåten under tider då personal varit på plats har den som velat bevaka kunnat visa på ett tungt vägande bevakningsintresse (IMY-2022-1057).
Exempel på bedömning av bevakningsintresset
Bevakning av nyöppnad återvinningscentral
ExempelKammarrätten har bedömt att en återvinningscentral kunde antas vara eller riskera att bli särskilt brottsutsatt och att det därför fanns ett bevakningsintresse. Kammarrätten uttalade sig inte om hur tungt bevakningsintresset vägde. Återvinningscentralen som skulle bevakas var nyöppnad, men på aktörens nio andra återvinningscentraler hade det under två års tid begåtts 153 brott. Dessa uppgifter visade att aktörens återvinningscentraler generellt sett var särskilt brottsutsatta. Kammarrätten kom fram till att det var tillräckligt att hänvisa till att återvinningscentraler generellt sett är särskilt brottsutsatta för att bevakning ska få ske av en nyöppnad återvinningscentral. (Kammarrätten, mål nr 1198-16)
Relativt tungt bevakningsintresse vid återvinningsstation
ExempelEn aktör såg behov av att bevaka en återvinningsstation alla dagar dygnet runt, förutom under öppettider då återvinningscentralen var bemannad. IMY bedömde att bevakningsintresset vägde relativt tungt. Under de senaste fem åren hade det vid 31 tillfällen varit obehöriga personer eller obehöriga fordon på återvinningscentralen. IMY bedömde att platsen inte var brottsutsatt, men att återvinningscentralen riskerade att bli brottsutsatt och att det fanns ett bevakningsbehov under de tider då anläggningen var obemannad eller stängd. Vid sin bedömning hänvisade IMY till rättspraxis (Kammarrätten, mål nr 1198–16). (IMY-2023-7468)
Bedöm integritetsintresset
Vilket intresse har en enskild person av att inte bli kamerabevakad på platsen? Det utgör integritetsintresset. Kamerabevakning är en känslig typ av personuppgiftsbehandling, eftersom en stor mängd information om enskilda samlas in. Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli bevakad ska ni särskilt ta hänsyn till:
– hur bevakningen ska utföras
– om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet ska användas
– vilket område som ska bevakas.
När ni bedömer integritetsintresset ska ni utgå från vilken typ av yta ni vill bevaka. Bedöm hur tungt integritetsintresset väger på just denna plats. Det kan göras genom att ni bedömer om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. Sammanställ de omständigheter som påverkar integritetsintresset.
Tyngre integritetsintresse om personal är på plats
De som besöker en återvinningscentral gör det i regel under kortare stunder och IMY har därför bedömt att integritetsintresset som utgångspunkt väger relativt lätt. Återvinningscentraler är dock även arbetsplatser och bevakning som sker av arbetstagare under arbetstid är känslig. Integritetsintresset väger därför enligt IMY:s bedömning som huvudregel relativt tungt under bemannade öppettider.
Lättare integritetsintresse under obemannade öppettider
Integritetsintresset väger lättare när en återvinningscentral är stängd för allmänheten och obemannad, men öppen för kunder som har tillträde utanför ordinarie öppettider. Detsamma gäller när en återvinningscentral är stängd och låst. Anledningen till det är att arbetstagare inte bevakas under dessa tider. När bevakning endast sker under obemannade öppettider innebär det även att de som vill kan undvika kamerabevakningen genom att besöka återvinningscentralen under bemannade öppettider, när kamerabevakning inte sker. IMY har bedömt att integritetsintresset väger relativt lätt när en återvinningscentral är obemannad, men öppen för kunder som har tillträde utanför ordinarie öppettider.
Exempel på bedömning av integritetsintresse
Relativt lätt integritetsintresse under obemannade öppettider
ExempelEtt kommunalt bolag skulle bevaka en återvinningscentral alla dagar dygnet runt, utom vid bemannade öppettider. IMY bedömde att integritetsintresset vägde relativt lätt under obemannade öppettider och att det var försumbart när återvinningscentralen var stängd för besökare och ingen personal vistades på platsen. Kretsen av personer som skulle bevakas var begränsad till de som hade genomgått en utbildning för självservice. Det var även möjligt att undvika bevakningen genom att besöka återvinningscentralen under bemannade öppettider. (IMY-2023-13213)
Olika bedömningar beroende på om personal blir bevakade
ExempelBevakning skulle ske dygnet runt på en återvinningscentral. IMY bedömde att integritetsintresset vägde relativt tungt under bemannade öppettider och relativt lätt under tider när återvinningscentralen var obemannad. Att det inte var fråga om en plats där personer vistas för nöje eller avkoppling samt att personer vistades på platsen kortvarigt minskade integritetsintresset. Att platsen var en arbetsplats där personal behövde vistas under arbetstid, och då inte kunde undvika att bli bevakade, ökade integritetsintresset. (IMY-2024-7384)
Väg intressena mot varandra
Nu ska ni göra er intresseavvägning. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten. I den här delen av guiden går vi igenom hur IMY och domstolarna har gjort intresseavvägningen i beslut och domar. Dessa kan ni ta stöd i när ni gör er bedömning.
Om förhållandena förändras kan bedömningen bli en annan, varför det finns en skyldighet för den som bevakar att kontinuerligt och regelbundet ompröva om bevakningen är tillåten.
Om bevakning endast ska ske under obemannade öppettider har IMY bedömt att integritetsintresset på återvinningscentraler väger relativt lätt, och att det är tillåtet att bevaka även om det inte finns utredning som visar att platsen är brottsutsatt.
Exempel på intresseavvägning
Inte tillåtet att bevaka under öppettider
ExempelEtt kommunalt bolag skulle bevaka en återvinningscentral under öppettider. Bolaget hade uppgett att antalet tillbud i form av hot och våld mot personal under dagtid hade ökat, men hade inget underlag eller konkreta uppgifter om brott eller incidenter som hade inträffat på platsen. IMY bedömde därför att bevakningsintresset vägde lätt, samtidigt som integritetsintresset bedömdes väga relativt tungt.
En faktor som sänkte integritetsintresset var att en återvinningscentral inte är en plats där personer vistas för nöje eller avkoppling och att personer endast vistas där kortvarigt. Däremot ökade integritetsintresset av att anläggningen skulle bevakas under bemannade öppettider, vilket innebar att personal skulle bevakas under arbetstid. Att bildmaterial skulle spelas in ökade integritetsintresset ytterligare.
Sammantaget bedömde IMY att integritetsintresset väga tyngre än bevakningsintresset på platsen. Kamerabevakningen var därför inte tillåten. (IMY-2023-6304)
Tillåtet med viss bevakning dagtid när personal utsatts för brott
ExempelEn återvinningscentral skulle bevakas både under öppettider och efter stängning. IMY bedömde att bevakningsintresset vägde relativt tungt. Under cirka två år hade bland annat nio bränder, fem hot, fem inbrott och sex olyckor ägt rum. IMY bedömde att platsen inte var brottsutsatt, men att det förelåg viss problematik med brottslighet. Omständigheter som ökade bevakningsintresset var att personal hade utsatts för brott vid in- och utvägning samt att det skett ett stort antal bränder och olyckor.
IMY bedömde att integritetsintresset under öppettider vägde relativt tungt. När återvinningscentralen var stängd och ingen personal var på plats vägde det lätt. Eftersom det inte var en plats där personer vistas för nöje eller avkoppling, eller under längre tid, minskade det integritetsintresset. Att bevakningen delvis syftade till att skydda dem som skulle bevakas minskade integritetsintresset något. Då bevakning skulle ske i realtid under öppettider innebar det dock att personal skulle bevakas, vilket ökade integritetsintresset.
IMY bedömde, bland annat mot bakgrund av de brott, bränder och olyckor som hade skett på platsen, att bevakningsintresset vägde tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. Kamerabevakning under kvälls- och nattetid samt av område för in- och utvägning av fordon under dagtid var därför tillåten. (IMY-2022-1057)
Inte tillåtet att bevaka under öppettider trots brottsutsatthet
ExempelEtt bolag skulle bevaka en återvinningscentral under öppettider. Domstolen kom fram till att det inte var tillåtet. Integritetsintresset bedömdes väga relativt tungt. Detta för att kamerabevakningen skulle ske i realtid med bildinspelning, på en plats som allmänheten behövde nyttja för att slänga sitt avfall och under tider då återvinningscentralen var bemannad.
Det hade bland annat skett närmare 200 fall av smitning från betalning på platsen under drygt ett års tid. Domstolen ansåg att platsen var brottsutsatt, men uttalade sig inte om bevakningsintressets tyngd.
Domstolen bedömde att det inte framgick av underlaget om de planerade kamerornas upptagningsområde omfattade platsen där smitning från betalningar hade skett. Därför ansåg domstolen att underlaget inte gav stöd för att behovet av kamerabevakning under anläggningens öppettider vägde tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. (Kammarrätten, mål nr 7091-22).
Vägledande beslut från IMY
Hur går vi vidare?
Om ni kommer fram till att integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är det inte tillåtet att kamerabevaka. Om ni ändå anser att ni har ett behov av att kamerabevaka kan ni försöka göra kamerabevakningen mer integritetsvänlig och sedan göra en ny intresseavvägning.
Om ni kommer fram till att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset ska ni gå vidare till steg 5 i arbetsgången, begränsa lagringstiden.