Hoppa till innehåll på sidan

Bevakningsföretag kan fortsätta registrera klottrare

Publicerad: 31 maj 2012
Ett bevakningsföretag som SL anlitar för att gripa klottrare i tunnelbanan bryter inte mot personuppgiftslagen när de registrerar uppgifter om gripanden och skadegörelse. Det konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten efter att ha granskat företaget.

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit emot klagomål om att ett bevakningsföretag registrerar uppgifter om personer som gripits för skadegörelse. Enligt personuppgiftslagen är det normalt endast myndigheter som får registrera uppgifter om brott.

Myndighetens granskning visar att Storstockholms Lokaltrafik (SL) anlitar företaget för egendomsbevakning och att företaget rapporterar in skadegörelse till SL:s klotterdatabas, som Integritetsskyddsmyndigheten gav klartecken till 2005.

Bevakningsföretaget har även ett eget rapportsystem för så kallade griprapporter som bland annat innehåller uppgifter om skadegörelsen och signalement på misstänkta gärningsmän. Namn eller personnummer anges dock inte. Informationen i rapportsystemet är inte strukturerad för att underlätta sökning av personuppgifter. Sökmöjligheterna är dessutom begränsade till datum.

– Vår bedömning är därför att bolagets interna rapporteringssystem inte är olagligt. Vi har heller inte några synpunkter på hur företaget rapporterar in uppgifter till SL:s skadegörelsedatabas, säger Katarina Tullstedt som deltagit i Integritetsskyddsmyndighetens granskning.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut i pdf-format

För mer information kontakta
Jurist Katarina Tullstedt, tfn 08-657 61 54
Informatör Fredrik Karlsson, tfn 08-657 61 21

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter