Hoppa till innehåll på sidan

Bilägare måste informeras om riktad reklam i parkeringsgarage

Publicerad: 5 juni 2012
Facility Labs AB måste informera de bilägare som åker in i parkeringsgarage om hur deras registreringsnummer används för att visa riktad reklam. Det konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten efter att ha granskat personuppgiftsbehandlingen i företagets system.

Facility Labs AB tillverkar hård- och mjukvara i syfte att visa riktad reklam till bilförare. Systemen Smart Analysis och Smart Screen finns i parkeringsgarage i bland annat Täby centrum, Stinsen, Liljeholmstorget och Bromma Blocks. Systemen läser av bilarnas registreringsskyltar när de åker in i garaget. Med hjälp av bilregistrets uppgifter om bilmodell och bostadsort samt statistik från SCB om bland annat åldersfördelning och inkomst för bostadsområdet, visas riktad reklam på ljusskyltar lite längre in i garaget. Uppgifterna i systemet används även för statistik kring besöksfrekvens och återbesök.

Integritetsskyddsmyndigheten kan efter sin tillsyn konstatera att själva behandlingen av personuppgifter i systemen är tillåten enligt personuppgiftslagen. Systemen har utformats på ett sådant sätt att uppgifter krypteras och att sökningar och matchningar i efterhand undviks. Uppgifter om bilägaren förblir dolda genom hela processen, till och med för Facility Labs AB. Tekniken är därför ett bra exempel på principen om inbyggd integritet i IT-system där personuppgifter behandlas.

Däremot saknas information till bilförarna om att deras uppgifter registreras och används för att visa riktad reklam i garaget. Integritetsskyddsmyndigheten förelägger därför Facility Labs AB att se till att sådan information lämnas.

– Den informationen kan till exempel finnas på skyltar i garaget med en kortfattad text samt hänvisning till ytterligare information på företagets webbplats, föreslår Ulrika Harnesk, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut

För mer information kontakta

Jurist Ulrika Harnesk, tfn 08-657 61 25
IT-säkerhetsspecialist Magnus Bergström, tfn 08-657 61 30
Informatör Fredrik Karlsson, tfn 08-657 61 21

Senast uppdaterad: 21 april 2021
Senast uppdaterad: 21 april 2021
Sidans etiketter