Hoppa till innehåll på sidan

Bred granskning av kommunal hälso- och sjukvård

Publicerad: 26 april 2013
Integritetsskyddsmyndigheten inleder nu en kontroll av hälso- och sjukvården i sammanlagt 18 kommuner. Det som ska granskas är hur behörighetsstyrning används för att begränsa vilka patientuppgifter som de anställda får ta del av och hur loggkontroller används för att upptäcka och motverka obehörig åtkomst.

Integritetsskyddsmyndigheten har nu dragit igång en bred granskning av den kommunala hälso- och sjukvården som bland annat kan omfatta vård av äldre på särskilda boenden och hemsjukvård. Inom ramen för projektet ska kontrolleras hur 18 kommuner skyddar patientuppgifter genom att använda dels behörighetsstyrning för att begränsa tillgången till känsliga uppgifter, dels loggkontroller för att upptäcka och motverka obehörig åtkomst till patientuppgifter.

- Det här är den första mer omfattande granskning av kommunal hälso- och sjukvård som vi genomför, säger projektledaren Katarina Högquist.

De kommuner som granskas är: Bollnäs, Botkyrka, Emmaboda, Eskilstuna, Falkenberg, Gävle, Hultfreds, Kalmar, Karlskrona, Lidingö stad, Lunds, Motala, Osby, Skara, Skellefteå, Solna stad, Trollhättans stad och Östersund.

För mer information kontakta
Jurist Katarina Högquist, tfn 08-657 61 24
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

Senast uppdaterad: 21 april 2021
Senast uppdaterad: 21 april 2021
Sidans etiketter