Hoppa till innehåll på sidan

Integritets­skydds­myndigheten granskar hur Facebook används

Publicerad: 26 mars 2013
Har valt ut tio organisationer som använder Facebook och/eller andra sociala medier för att se hur de hanterar de inlägg som besökarna gör.

2010 undersökte Integritetsskyddsmyndigheten hur ett par olika organisationer använde sociala medier som Facebook och Twitter och om de tog hänsyn till reglerna i personuppgiftslagen. Myndigheten konstaterade då att organisationer som har en närvaro på exempelvis Facebook även ansvarar för de inlägg som besökare kan göra.

Nu följer Integritetsskyddsmyndigheten upp den granskningen. Tio organisationer har valts ut och kommer att undersökas under våren. Bland frågorna som myndigheten vill ha svar på finns: har det hänt att besökare skrivit integritetskränkande kommentarer på organisationens Facebook-sida, har organisationen en klagomålsfunktion som besökaren kan använda och har organisationen uppsikt över de inlägg som görs och rutiner för att ta bort integritetskränkande inlägg.

- Tyvärr har grova hot och kränkningar blivit vardagsmat i kommentarsfält på webbplatser, bloggar och Facebook-sidor. Även om det är den som skrivit kommentaren som har huvudansvaret så har även den organisation som satt upp Facebook-sidan eller bloggen ett ansvar att övervaka sidan och ta bort den typen av kommentarer, säger Catharina Fernquist som är tillsynschef på Integritetsskyddsmyndigheten.

För mer information kontakta:

Tillsynschef Catharina Fernquist, tfn 08-657 61 18
Jurist Nidia Larsson, tfn 08-657 61 78
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

Senast uppdaterad: 21 april 2021
Senast uppdaterad: 21 april 2021
Sidans etiketter