Hoppa till innehåll på sidan

Nej till spelbolags registrering av anställdas sexualliv

Publicerad: 18 maj 2017
Bolaget bakom bland annat Candy Crush Saga får inte kartlägga sina anställdas sexualliv och etnicitet, konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten efter granskning.

I massmedia har framkommit att spelbolaget King, som bland annat utvecklar appen Candy Crush Saga, kartlägger sin personals sexualliv och etnicitet. Integritetsskyddsmyndigheten har beslutat att inleda tillsyn mot bolaget.

King uppger att bolaget samlar in uppgifter om bland annat sexuell läggning och etniskt ursprung på individnivå. Uppgifterna ska användas för statistiska ändamål för att se att anställda inte missgynnas karriärmässigt på grund av exempelvis sin sexuella läggning. Bolaget uppger att det bara registrerar dessa uppgifter om den anställde har gett sitt samtycke.

- Men arbetsgivare kan som regel inte stödja sig på samtycken från arbetstagarna eftersom arbetstagare typiskt befinner sig i en beroendeställning gentemot sin arbetsgivare. I det här fallet handlar det dessutom om registrering av mycket känsliga uppgifter, säger Katarina Högquist som lett Integritetsskyddsmyndighetens granskning.

Integritetsskyddsmyndigheten förelägger därför King att sluta med registreringen.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut i pdf-format (pdf, 252 kB)

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter Dataskydd