Hoppa till innehåll på sidan

Nordiska dataskyddsmyndigheterna analyserar EU-förordningen

Publicerad: 23 maj 2012
Cheferna för de nordiska dataskyddsmyndigheterna möttes igår i Oslo för att diskutera hur EU-kommissionens förslag till ny dataskyddslagstiftning kommer att påverka myndigheternas interna arbete och samarbete.

EU-kommissionen har föreslagit en omfattande reformering av EU:s regler om dataskydd, bland annat för att stärka medborgarnas rättigheter på Internet. Antas förslaget kommer den nationella dataskyddslagstiftning som finns i respektive EU-land att ersättas med en förordning som blir direkt gällande lag i Sverige och övriga EU-länder.

- Detta är den mest omfattande ändringen av europeisk dataskyddslagstiftning på många år. Det kommer att ställa helt nya krav på dataskyddsmyndigheterna i Europa och förändra sättet som vi arbetar på, säger Integritetsskyddsmyndighetens generaldirektör Göran Gräslund.

Cheferna för dataskyddsmyndigheterna i Norge, Finland, Sverige, Danmark, Island, Färöarna och Åland möttes igår i Oslo för att diskutera kommissionens förslag. På mötet beslutades att man nu mer i detalj ska analysera vilka konsekvenserna blir av den nya lagstiftningen. Resultatet från analyserna blir underlag för fortsatta diskussioner på ett möte i Stockholm i höst.

- Gårdagens möte i Oslo signalerar startskottet för hur vi på de nordiska dataskyddsmyndigheterna ska arbeta, och framför allt, samarbeta i framtiden, säger Göran Gräslund.

För mer information kontakta
Generaldirektör Göran Gräslund, tfn 08-657 61 57
Chefsjurist Hans-Olof Lindblom, tfn 08-657 61 51
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Senast uppdaterad: 6 maj 2021
Sidans etiketter