Hoppa till innehåll på sidan

Ratsit och Merinfo bryter mot lagen

Publicerad: 20 september 2013
Webbplatserna ratsit.se och merinfo.se lämnar ut ekonomisk information om privatpersoner på ett sätt som strider mot kreditupplysningslagen, konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten.

Kreditupplysningar får bara lämnas ut om den som begär upplysningen har ett så kallat legitimt behov. Dessutom ska den personen som upplysningen gäller få en kopia av den kreditupplysning som lämnats ut. Företagen Ratsit och Merinfo publicerar ekonomisk information om privatpersoner på sina respektive webbplatser ratsit.se och merinfo.se utan att leva upp till något av detta. Integritetsskyddsmyndigheten kräver därför att de slutar publicera sådana uppgifter tills kraven i kreditupplysningslagen är uppfyllda.

– Vi har tagit emot en stor mängd klagomål mot dessa webbplatser från upprörda privatpersoner, berättar Hans Kärnlöf, Integritetsskyddsmyndighetens expert på kreditupplysningslagen.

Ratsit och Merinfo menar att den lönerankning som de publicerar består av oprecis statistik och att det inte går att utläsa någon enskild persons inkomst. Informationen är heller inte avsedd att visa någons kreditvärdighet. Därför anser företagen att de inte behöver följa kraven i kreditupplysningslagen.

– Men det går inte att undgå kreditupplysningslagens skyddsregler genom att lämna ut ekonomisk information om hur en enskild persons inkomst förhåller sig till andra personers inkomster i stället för i exakta tal. Lönerankning är kreditupplysningsverksamhet. Företagen måste därför följa kreditupplysningslagen, säger Hans Kärnlöf.

Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut mot Ratsit (pdf-format)
Läs Integritetsskyddsmyndighetens beslut mot Merinfo (pdf-format)

För mer information kontakta
Jurist Hans Kärnlöf, 08-657 61 17
Kommunikatör Isabella Carlsson, 08-657 61 10

Senast uppdaterad: 21 april 2021
Senast uppdaterad: 21 april 2021
Sidans etiketter