Den här guiden hjälper er inom räddningstjänsten att göra en intresseavvägning innan ni börjar kamerabevaka. Läs informationen om intresseavvägning som finns i steg 4 i arbetsgången för kamerabevakning innan ni läser guiden. Om ni inte genomfört steg 1–3 i arbetsgången behöver ni även göra dem först.
Nya krav för viss kamerabevakning från 1 april 2025
Vad är en intresseavvägning?
I intresseavvägningen bedömer ni bevakningsintresset och integritetsintresset på platsen samt väger intressena mot varandra. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten.
Bevakningsintresset är ert behov av kamerabevakning.
Integritetsintresset är enskilda personers intresse av att inte bli kamerabevakade på platsen.
Vad gäller särskilt vid kamerabevakning som bedrivs av räddningstjänsten?
- Räddningstjänsten har i regel ett mycket tungt vägande intresse av att kamerabevaka i samband med räddningsinsatser.
- Kamerabevakningen innebär dock att människor i utsatta och mycket känsliga situationer bevakas, vilket gör att integritetsintresset väger tungt.
- Räddningstjänsten kan även kamerabevaka i övningsverksamhet eller vid räddningstjänstens anläggningar.
Bedöm bevakningsintresset
Varför har ni ett behov av att kamerabevaka på platsen? Det utgör bevakningsintresset. Saker som ni särskilt ska ta hänsyn till vid bedömningen av bevakningsintresset är i korthet:
– Platsen är brottsutsatt eller är en plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på liv, hälsa, trygghet eller på egendom
– förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet
– utöva kontrollverksamhet, till exempel tullverksamhet och miljökontroll
– förebygga, förhindra eller upptäcka olyckor samt
– andra jämförliga ändamål.
Ni ska värdera hur tungt ert intresse av att bevaka platsen väger. Det kan göras genom att ni bedömer om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt på just denna plats. Sammanställ de omständigheter som påverkar bevakningsintresset.
Om ni till exempel ska bevaka vid räddningstjänstens anläggningar för att förhindra brott är det vanligtvis de inträffade brotten och incidenterna på aktuell plats som avgör hur tungt bevakningsintresset väger. Normalt sett bör de brott och incidenter som läggs till grund för bevakningsintresset ha inträffat inom de senaste cirka tre åren för att ha relevans.
Pågående räddningsinsats – mycket tungt bevakningsintresse
Räddningstjänsten kan kamerabevaka under en pågående räddningsinsats mot bakgrund av lag (2003:778) om skydd mot olyckor i syfte att förebygga, förhindra och upptäcka olyckor eller begränsa verkningarna av olyckor. IMY har bedömt att bevakningsintresset väger mycket tungt när räddningstjänsten bevakar en skadeplats för att skapa en lägesbild över olycksområdet, ge beslutsunderlag till räddningsledningen och förmedla lägesbilder till ledningscentralen. Bevakningen kan exempelvis ske med drönare eller med kameror monterade på ledningsfordon och/eller brandbilar. (DI-2021-4277)
Avslutad räddningsinsats – relativt tungt bevakningsintresse
För räddningstjänsten finns en skyldighet att undersöka olyckor enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Enligt lagen ska kommunen se till att olyckor undersöks för att i skälig omfattning klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts när en räddningsinsats är avslutad. IMY har bedömt att bevakningsintresset väger relativt tungt vid sådan bevakning. (IMY-2023-11032)
Utbildnings- och övningsverksamhet – relativt tungt bevakningsintresse
Det är viktigt att räddningstjänsten kan genomföra utbildningar och övningar för att vid räddningsinsatser kunna utföra sitt arbete så snabbt och effektivt som möjligt. IMY har bedömt att bevakningsintresset väger relativt tungt när räddningstjänsten kamerabevakar i sin utbildnings- och övningsverksamhet. (DI-2021-4277)
Säkerställa att obehöriga inte tar sig in på räddningstjänstens område
Räddningstjänsten har ibland behov av att bevaka i syfte att säkerställa att obehöriga personer inte tar sig in på räddningstjänstens område när portar, vägbommar eller grindar står öppna i samband med utryckningar. IMY har bedömt att bevakningsintresset väger relativt tungt vid sådan bevakning, även om det inte har inträffat några incidenter eller om det endast har inträffat enstaka incidenter på området under en tidsperiod om ett eller två år. (DI-2022-320 och DI-2021-8410)
Förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda brott
IMY har i ett fall bedömt att bevakningsintresset väger relativt lätt vid kamerabevakning som sker i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda brott som har inträffat på räddningstjänstens anläggningar. Bevakningsintresset vägde relativt lätt eftersom det endast hade inträffat enstaka brott under en tidsperiod om ett år. (DI-2021-8491)
Kontrollera närvaron av brandmän efter larm
Räddningstjänsten kan ha behov av kamerabevakning för att kontrollera närvaron av brandmän som rycker in efter att ett larm har gått. Mot bakgrund av det krav på effektivitet som ställs på räddningstjänsten vid larm har IMY bedömt att bevakningsintresset väger tungt. (DI-2018-22697)
Bedöm integritetsintresset
Vilket intresse har en enskild person av att inte bli kamerabevakad på platsen? Det utgör integritetsintresset. Kamerabevakning är en känslig typ av personuppgiftsbehandling, eftersom en stor mängd information om enskilda samlas in. Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli bevakad ska ni särskilt ta hänsyn till:
– hur bevakningen ska utföras
– om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet ska användas
– vilket område som ska bevakas.
När ni bedömer integritetsintresset ska ni utgå från vilken typ av yta ni vill bevaka. Bedöm hur tungt integritetsintresset väger på just denna plats. Det kan göras genom att ni bedömer om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. Sammanställ de omständigheter som påverkar integritetsintresset.
Pågående räddningsinsats – tungt integritetsintresse
IMY har bedömt att integritetsintresset som utgångspunkt väger tungt vid kamerabevakning under en pågående räddningsinsats efter en inträffad olycka. Integritetsintresset väger tungt eftersom både arbetstagare och personer i mycket känsliga situationer kan bli bevakade. Att spela in bildmaterial ökar integritetsintresset till skillnad från att endast bevaka i realtid. Det är dock vanligt att de personer som träffas av kamerabevakningen till viss del är samma personer som bevakningen har till syfte att skydda, vilket minskar integritetsintresset något. (DI-2021-4277)
Avslutad räddningsinsats – lättare integritetsintresse
Efter avslutad räddningsinsats kan kamerabevakning ske för att klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts. IMY har bedömt att integritetsintresset som utgångspunkt väger lättare vid kamerabevakning efter avslutad räddningsinsats än under en pågående räddningsinsats.
Det finns ofta större möjlighet att begränsa integritetsintrånget vid undersökning av olyckor i efterhand än under en pågående räddningsinsats. Vid sådan kamerabevakning kan bevakningsområdet planeras så att integritetsintrånget minskar genom att välja tider då få eller inga personer vistas på platsen. Andra åtgärder är att spärra av området och informera om bevakningen. (IMY-2023-11032)
Utbildnings- och övningsverksamhet – relativt tungt integritetsintresse
Vid kamerabevakning som sker i utbildnings- eller övningsverksamhet finns det möjlighet för räddningstjänsten att begränsa integritetsintrånget. Därför har IMY bedömt att integritetsintresset normalt sett väger relativt tungt. Sådana begränsningar är exempelvis att övningar sker på avskilda områden som spärras av. Det behöver även finnas information om att bevakning pågår. Det är räddningstjänstens ansvar att utbilda sin personal i de risker för enskildas integritet som kamerabevakning med exempelvis drönare innebär. (DI-2021-4277)
Entréer, portar och fasader – relativt tungt integritetsintresse
Vid kamerabevakning av portar till verkstad och utryckningsfordon, grindar, huvudentréer samt fasader vid brandstationen har IMY bedömt att integritetsintresset normalt sett väger relativt tungt. Bevakningen innebär normalt att anställda bevakas när stationen är bemannad vilket gör att integritetsintresset som utgångspunkt väger tungt. Något som minskar integritetsintresset är att platserna är sådana där personer endast vistas under kortare stunder. Därför väger integritetsintresset sammantaget relativt tungt på den här typen av platser. (DI-2022-320)
Under tider när brandstationen är obemannad och ingen verksamhet pågår i lokalerna har IMY bedömt att integritetsintresset väger lätt. Detta eftersom personer endast undantagsvis kan bli kamerabevakade. (DI-2021-8410)
Kamerabevakning inomhus – tungt integritetsintresse
Vid kamerabevakning som sker inomhus på räddningstjänstens anläggningar har IMY bedömt att integritetsintresset som utgångspunkt väger tungt. Det beror på att anställda, som är i beroendeförhållande till sin arbetsgivare, bevakas under sin arbetstid. Om kamerabevakning sker i vagnhallen kommer anställda omfattas av bevakning vid larm, men även vid utförande av andra arbetsuppgifter. Om bevakning ska ske av ytor där ombyten sker har IMY i ett fall bedömt att integritetsintresset väger mycket tungt, oavsett om personalen i ombytessituationen har underställ eller underkläder på sig. (DI-2018-22697)
Väg intressena mot varandra
Nu ska ni göra er intresseavvägning. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten. I den här delen av guiden går vi igenom hur IMY och domstolarna har gjort intresseavvägningen i beslut och domar. Dessa kan ni ta stöd i när ni gör er bedömning.
Om förhållandena förändras kan bedömningen bli en annan, varför det finns en skyldighet för den som bevakar att kontinuerligt och regelbundet ompröva om bevakningen är tillåten.
Exempel på intresseavvägningar
Besluten som nämns i exemplen hittar du under Vägledande beslut.
Tillåtet att bevaka under pågående räddningsinsatser
ExempelRäddningstjänstens behov av att kamerabevaka under pågående räddningsinsatser i syfte att förebygga, förhindra och upptäcka olyckor eller begränsa verkningarna av olyckor väger som utgångspunkt tyngre än integritetsintresset varför bevakningen har bedömts vara tillåten. För att bildinspelning och lagring av material ska vara tillåten krävs att räddningstjänsten efter avslutad insats granskar inspelat material och omgående raderar eller avidentifierar material som innehåller identifierbara personer. (DI-2021-4277)
Tillåtet att bevaka vid undersökning av olyckor efter avslutad räddningsinsats
ExempelIMY har bedömt att kamerabevakning kan vara tillåten vid undersökning av olyckor efter avslutad räddningsinsats. En förutsättning är dock att risken för att personer från allmänheten träffas av bevakningen minimeras. Undersökning av olyckor efter avslutad räddningsinsats borde därför så långt som möjligt göras på tider då få eller inga personer vistas på platsen. Räddningstjänsten kan även spärra av området och informera om bevakningen. Även om räddningstjänsten vidtar åtgärder för att minimera integritetsintrånget finns fortfarande en risk för att personer ur allmänheten kommer att bevakas. Räddningstjänsten behöver därför, precis som efter kamerabevakning vid en räddningsinsats, granska inspelat material och omgående radera eller avidentifiera material som innehåller identifierbara personer. (IMY-2023-11032)
Tillåtet att bevaka vid utbildningar och övningar
ExempelRäddningstjänsten har ofta ett behov av att kamerabevaka med drönare under utbildningar och övningar. IMY har bedömt att behovet att bevaka under de förhållandena normalt sett väger tyngre än integritetsintresset och därmed är tillåten. En förutsättning för att bevakningen ska vara tillåten är att integritetsintrånget begränsas genom avspärrningar, skyltning och att kravet på att informera om kamerabevakningen följs. Det sker genom att informera om när och var utbildningar och övningar kommer att ske samt att det finns information vid platsen för övningen eller utbildningen. (DI-2021-4277)
Förhindra att obehöriga tar sig in på räddningstjänstens område
ExempelRäddningstjänsten har ibland behov av att bevaka grindar, vägbommar och portar för utryckningsfordon i syfte att förhindra att obehöriga tar sig in på räddningstjänstens område. IMY har bedömt att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset. Därmed är bevakningen tillåten i samband med utryckningar eller efter fjärröppning och så länge portarna eller grindarna är öppna. Övrig tid har bevakning inte varit tillåten då integritetsintresset vägt tyngre än bevakningsintresset. (DI-2022-320)
Bevakning på räddningstjänstens område i syfte att förebygga och utreda brott
ExempelKamerabevakning av entréer, verkstadsportar, utryckningsportar och fasader i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda brott kan enligt IMY:s bedömning vara tillåten under tider då brandstationen är obemannad och ingen verksamhet pågår på platsen. För att bevaka under andra tider krävs att det har förekommit brott och incidenter i en sådan omfattning att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset. När det endast har inträffat enstaka brott eller incidenter under ett år har integritetsintresset bedömts väga tyngre än bevakningsintresset, och bevakning har i det fallet inte bedömts vara tillåten. (DI-2021-8491)
Bevakning av personal vid larm – begränsad bevakning tillåten
ExempelIMY har bedömt att det kan vara tillåtet att kamerabevaka i realtid i syfte att möjliggöra arbetsledning och effektivitet vid larm samt för att säkerställa fysisk säkerhet på brandstationen. För att det ska vara tillåtet krävs att effektiviteten inte kan uppnås på andra mindre integritetskänsliga sätt. IMY har bedömt att dygnet runt-bevakning av personal var allt för långtgående men att det var tillåtet att bevaka vid aktiverat larm. Bevakningen skulle även begränsas så att platsen för ombyte maskerades för att endast nödvändig information skulle fångas i bild. (DI-2018-22697)
Vägledande beslut
Hur går vi vidare?
Om ni kommer fram till att integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är det inte tillåtet att kamerabevaka. Om ni ändå anser att ni har ett behov av att kamerabevaka kan ni försöka göra kamerabevakningen mer integritetsvänlig och sedan göra en ny intresseavvägning.
Om ni kommer fram till att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset ska ni gå vidare till steg 5 i arbetsgången, begränsa lagringstiden.
Rättsinformation
Fördjupa dig