Kamerabevakning av skola och förskola
En skola är en plats där barns bästa är utgångspunkten i utbildningen. Skolan är också en arbetsplats för lärare och annan personal. Barn och vuxna som vistas i skolan har rätt att slippa att bli kamerabevakade om det inte finns ett bevakningsintresse som väger tyngre än integritetsintresset på platsen. Generellt kan man säga att integritetsintresset väger mycket tungt på en skola med hänvisning till att det är just barn som bevakas.
Behöver ni tillstånd? Det beror på!
Alla bevakningskameror som används i skolverksamhet, såväl kommunal som privat, och som filmar en plats dit allmänheten har tillträde är tillståndspliktiga. Därför behöver ni söka tillstånd för kamerabevakning på platser dit allmänheten har tillträde.
Det är den som är personuppgiftsansvarig som ansöker och ansvarar för att reglerna i kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen följs. Det är inte rektorn eller läraren som är personuppgiftsansvarig, utan till exempel kommunen om det är en kommunal skola.
För personuppgiftsansvariga inom skola och förskola
Överväg andra åtgärder i första hand
Med tanke på att integritetsintresset är mycket högt på en skola bör man fundera på om det finns någon mindre ingripande åtgärd som man kan vidta istället, beroende på vilken problematik man har. Ni kan till exempel överväga att låsa in värdefull utrustning, förstärka skalskyddet, förbättra belysningen, bygga om ytor som har skymd sikt, installera rörelsestyrda vattenkranar eller öka vuxennärvaron. Om sådana åtgärder skulle kunna få samma eller bättre effekt, bör ni vidta dessa istället.
Väger intresset av att kamerabevaka tyngre än integritetsintresset?
En skola måste ha ett berättigat syfte för att få kamerabevaka. Det kan till exempel vara att man vill förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på en brottsutsatt plats. Det måste alltså finnas ett reellt problem på platsen så man kan inte sätta upp en kamera i rent förebyggande syfte. Man måste även ha undersökt andra alternativ. När man överväger att kamerabevaka är det viktigt att man har dokumenterat vad som hänt och var, vilken tid på dygnet och varför andra alternativ inte har hjälpt. Intresset av att kamerabevaka väger tyngre ju mer brottslighet som ni kan visa har inträffat. Det är därför viktigt att dokumentera allt som hänt.
Om man kommer fram till att det finns ett berättigat syfte att kamerabevaka måste man ändå alltid göra en intresseavvägning av bevakningsintresset mot integritetsintresset. Den här bedömningen ska göras oavsett om det gäller tillståndspliktig eller inte tillståndspliktig kamerabevakning. Barn anses som sagt ha ett särskilt stort integritetsintresse.
Vid bedömningen av integritetsintresset ska man ta särskild hänsyn till hur bevakningen ska utföras, om teknik som främjar skyddet av enskildas personliga integritet ska användas och vilket område som ska bevakas. Det är till exempel mer känsligt att kamerabevaka en skolgård med gungor där små barn leker än en fasad.
Åtgärder för att göra kamerabevakningen mindre kränkande
Om man vill kamerabevaka på en integritetskänslig plats som en skola, finns det åtgärder man kan vidta för att göra kamerabevakningen mindre kränkande. Till exempel kan man välja att inte kamerabevaka dygnet runt utan endast på kvällar, nätter och helger när ingen är på skolan. Man kan även avgränsa ytan man kamerabevakar. Hur många som har tillgång det inspelade materialet påverkar också bedömningen.
Olika platser – olika högt integritetsintresse
Generellt sett är integritetsintresset högt i skolor, både på skolgårdar och inomhus. Det är inte bara elever som uppehåller sig där. Skolan är även en arbetsplats för lärare, lokalvårdare och andra. Därför kan bevakningen även bli en fråga om personalens arbetsmiljö.
Informera om bevakningen
När ni kamerabevakar är ni skyldiga att informera om det. Det ska framgå tydligt av skyltar vilka områden som kamerabevakas. Det har nu kommit nya riktlinjer för kamerabevakning som förtydligar vilken information ni är skyldiga att lämna och på vilket sätt.
Lagringstid och behörighet
Det finns också regler att följa om hur man hanterar filmmaterialet. Man får till exempel inte spara det längre än nödvändigt och man måste se till att så få personer som möjligt har åtkomst till det.
Förhandla med facket
Eftersom skolan är en arbetsplats finns en skyldighet för arbetsgivaren att förhandla med arbetstagarorganisationer enligt 11-14 §§ i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL) i samband med att kamerabevakning övervägs. Om ni ska söka tillstånd måste förhandlingen först vara avslutad.
Vägledning vid kamerabevakning
