Den här guiden hjälper er att göra en intresseavvägning innan ni börjar kamerabevaka i skog och andra naturområden. Läs informationen om intresseavvägning som finns i steg 4 i arbetsgången för kamerabevakning innan ni läser guiden. Om ni inte genomfört steg 1–3 i arbetsgången behöver ni även göra dem först.
Vad är en intresseavvägning?
I intresseavvägningen bedömer ni bevakningsintresset och integritetsintresset på platsen samt väger intressena mot varandra. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten.
Bevakningsintresset är ert behov av kamerabevakning.
Integritetsintresset är enskilda personers intresse av att inte bli kamerabevakade på platsen.
Vad gäller särskilt för skog och naturområden?
- Integritetsintresset i skog och naturområden väger som utgångspunkt lätt.
- Om det finns vandringsleder, fornminnen och sevärdheter eller liknande i området väger integritetsintresset tyngre, eftersom det innebär att personer har anledning att befinna sig på platsen under längre perioder.
- Även byggnader som används av personal i till exempel ett naturreservat anses ha ett tungt integritetsintresse.
- Det kan även finnas anläggningar så som kraftstationer, solcellsparker och vattendammar som utgör samhällsviktig infrastruktur och där bevakningsintresset av den anledningen väger tungt.
Vem kamerabevakar i skog och natur?
- Privatpersoner i egenskap av markägare
- Energibolag
- Jaktlag
- Myndigheter i samband med forskningsprojekt
Bedöm bevakningsintresset
Varför har ni ett behov av att kamerabevaka på platsen? Det utgör bevakningsintresset. Saker som ni särskilt ska ta hänsyn till vid bedömningen av bevakningsintresset är i korthet:
– Platsen är brottsutsatt eller är en plats där det av särskild anledning finns risk för angrepp på liv, hälsa, trygghet eller på egendom
– förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet
– utöva kontrollverksamhet, till exempel tullverksamhet och miljökontroll
– förebygga, förhindra eller upptäcka olyckor samt
– andra jämförliga ändamål.
Ni ska värdera hur tungt ert intresse av att bevaka platsen väger. Det kan göras genom att ni bedömer om bevakningsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt på just denna plats. Sammanställ de omständigheter som påverkar bevakningsintresset.
Om ni till exempel ska bevaka för att förhindra brott är det vanligtvis de inträffade brotten och incidenterna på aktuell plats som avgör hur tungt bevakningsintresset väger. Normalt sett bör de brott och incidenter som läggs till grund för bevakningsintresset ha inträffat inom de senaste cirka tre åren för att ha relevans.
Energibolagens bevakning av samhällsviktig verksamhet
IMY har i ett flertal beslut bedömt att energibolag utför sådan samhällsviktig verksamhet att det finns ett behov av att kamerabevaka bland annat kraftstationer, solcellsparker, vattendammar utan att de är brottsutsatta. Detta kallas då ett berättigat intresse. I flera fall syftar bevakningen till att förhindra olyckor om någon av misstag eller medvetet beträder områden där det är farligt att vistas eller där det finns risk att infrastruktur skadas av obehöriga (IMY-2023-9664, IMY-2022-3950 och DI-2021-2452).
Bevakning i naturområden med andra syften
Andra syften för kamerabevakning kan vara forskningsprojekt (IMY-2022-4488), tillsyn av djur i naturreservat (DI-2020-12101) samt att förebygga och utreda olyckor vid broar och farleder (IMY-2022-4740 och DI-2021-4834). Dessa syften kan utgöra berättigade intressen för bevakning då bevakningen ofta är tidsbegränsad (forskningsprojekt), sker på platser som är svåra att nå för allmänheten (bevakning av djur) eller där behovet av att förhindra olyckor väger tyngre än den eventuella personbevakning som kan ske (broar och farleder).
Privatpersoners bevakning i skogsmark
IMY har i några fall bedömt frågan om bevakning som utförs av privatpersoner i skogsmark. I båda fallen bedrevs bevakningen under kvälls- och nattetid, det vill säga då få personer ut allmänheten kan antas befinna sig utomhus i skogen. Integritetsintresset bedömdes väga lättare än bevakningsintresset vid den tiden på dygnet och bevakningen var därmed tillåten. Bevakningen skedde på större privata skogstomter där allmänheten har tillträde enligt allemansrätten.
Bedöm integritetsintresset
Vilket intresse har en enskild person av att inte bli kamerabevakad på platsen? Det utgör integritetsintresset. Kamerabevakning är en känslig typ av personuppgiftsbehandling, eftersom en stor mängd information om enskilda samlas in. Vid bedömningen av den enskildes intresse av att inte bli bevakad ska ni särskilt ta hänsyn till:
– hur bevakningen ska utföras
– om teknik som främjar skyddet av den enskildes personliga integritet ska användas
– vilket område som ska bevakas.
När ni bedömer integritetsintresset ska ni utgå från vilken typ av yta ni vill bevaka. Bedöm hur tungt integritetsintresset väger på just denna plats. Det kan göras genom att ni bedömer om integritetsintresset väger lätt, relativt tungt eller tungt. Sammanställ de omständigheter som påverkar integritetsintresset.
Integritetsintresset i skog och naturområden väger som utgångspunkt lätt, även om allmänheten har tillgång till platsen genom allemansrätten. På platser där det finns anledning att anta att personer kan uppehålla sig en längre tid såsom vandringsleder, fornminnen, rastplatser eller andra sevärdheter kan integritetsintresset däremot väga tungt.
Även byggnader som används av personal i till exempel ett naturreservat anses ha ett tungt integritetsintresse eftersom anställda kan vistas på platsen. Anställda har ofta ett starkt intresse av att slippa bli kamerabevakade under arbetstid.
Väg intressena mot varandra
Nu ska ni göra er intresseavvägning. Om bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset på platsen är bevakningen tillåten. Om integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är kamerabevakningen inte tillåten. I den här delen av guiden går vi igenom hur IMY och domstolarna har gjort intresseavvägningen i beslut och domar. Dessa kan ni ta stöd i när ni gör er bedömning.
Om förhållandena förändras kan bedömningen bli en annan, varför det finns en skyldighet för den som bevakar att kontinuerligt och regelbundet ompröva om bevakningen är tillåten.
Exempel på intresseavvägningar
Besluten som nämns i exemplen hittar du under Vägledande beslut.
Bevakning i samband med ett forskningsprojekt
IMY har bedömt att bevakning som sker i skog och naturområden i samband med tidsbegränsade forskningsprojekt är tillåten, under förutsättningen att eventuella personer som kommer med på bild maskeras eller gallras ur materialet så snart som möjligt. I vissa fall har tiden för bevakning begränsats till sena kvällar och nätter, då färre personer kan tänkas vistas i området, för att minska integritetsintrånget. (IMY-2022-4488, DI-2021-444, DI-2021-347 och DI-2018-16266)
Samhällsviktig verksamhet
IMY har bedömt att bevakning av och i anslutning till samhällsviktig infrastruktur som till exempel kraftstationer, vattenintag, antenner samt energiproduktionsanläggningar är tillåten. Bevakningsintresset väger tungt, eftersom verksamheten är samhällsviktig och det finns en stor risk för olyckor om någon obehörig vistas inom området. Integritetsintresset har bedömts väga lättare än bevakningsintresset, eftersom personal enbart uppehåller sig inom områdena under kortare perioder och obehöriga inte har tillträde till områdena (IMY-2023-9664, IMY-2023-16625 och IMY-2022-3950).
Tillåtet att bevaka vid hög risk för olyckor
ExempelEtt avgränsat område nedströms från en jordfyllnadsdamm skulle kamerabevakas i realtid. Allmänheten skulle inte vistas på platsen och personal vistades bara där undantagsvis. Om någon skulle befinna sig på platsen bedömdes olycksrisken som hög. Domstolen bedömde därför att bevakningsintresse vägde tyngre än integritetsintresset och ansåg att kamerabevakningen var tillåten. (Förvaltningsrätten, mål 23452-21)
Tillåtet att bevaka farleder och broar
ExempelEn farled som bland annat trafikerades av oljetankers skulle kamerabevakas. IMY bedömde att bevakningen var tillåten då bevakningsintresset bedömdes väga relativt tungt. Bevakningen syftade till att förebygga incidenter och sjöolyckor samt begränsa verkningar av inträffade olyckor. Integritetsintresset vägde lätt, eftersom personer enbart skulle bevakas under kortare tid samt på långt avstånd. (DI-2021-4834)
Tillåtet att bevaka öppningsbar bro
ExempelEn öppningsbar bro skulle bevakas. Syftet med bevakningen var att personal skulle kunna säkerställa att det inte fanns trafikanter på bron innan den öppnades, samt att båtar hade hunnit passera innan bron stängdes och därmed förhindra olyckor. Tiden till bevakning begränsas till de tillfällen när broöppning sker. IMY bedömde att bevakning var tillåten. (IMY-2022-4740)
Tillåtet för privatpersoner att bevaka i skogsmark
ExempelBevakning skulle ske i skogsområde i syfte att inventera vilt. Kamerorna var visserligen uppsatta nära vägare som nyttjas av boende i området men bevakningen skulle enbart ske under sen kväll och natt. IMY bedömde att integritetsintresset med hänsyn till tiderna för bevakning vägde relativt lätt och att bevakningen därmed var tillåten.
Vägledande beslut
Hur går vi vidare?
Om ni kommer fram till att integritetsintresset väger tyngre än bevakningsintresset är det inte tillåtet att kamerabevaka. Om ni ändå anser att ni har ett behov av att kamerabevaka kan ni försöka göra kamerabevakningen mer integritetsvänlig och sedan göra en ny intresseavvägning.
Om ni kommer fram till att bevakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset ska ni gå vidare till steg 5 i arbetsgången, begränsa lagringstiden.
Rättsinformation
Fördjupa dig