Hoppa till innehåll på sidan

Domstol ger Integritets­skydds­myndigheten rätt om Hälsa för mig

Publicerad: 29 maj 2018
Förvaltningsdomstolen går på Integritetsskyddsmyndighetens linje: eHälsomyndighetens uppdrag med tjänsten Hälsa för mig medger inte att personuppgifter får spridas utanför tjänsten.

I april 2017 blev Integritetsskyddsmyndigheten klar med en granskning av e-tjänsten Hälsa för mig som tagits fram av eHälsomyndigheten. Integritetsskyddsmyndigheten listade ett antal förelägganden som måste åtgärdas för att tjänsten ska uppfylla lagens krav.

Ehälsomyndigheten överklagade Integritetsskyddsmyndighetens beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm som nu avslår överklagandet.

I domen (mål nummer 11458-17) slår rätten bland annat fast att eHälsomyndigheten är personuppgiftsansvarig för tjänsten och att eHälsomyndighetens uppdrag inte medger att personuppgifter får delas utanför e-tjänsten och hälsokontot.

- Integritetsskyddsmyndigheten anser att Hälsa För Mig bör regleras i lag eftersom tjänsten kan komma att innehålla en mycket stor samling känsliga personuppgifter, säger Katarina Tullstedt, enhetschef på Integritetsskyddsmyndigheten.

 

För mer information kontakta
Enhetschef Katarina Tullstedt, tfn 08-657 61 40
Pressekreterare Per Lövgren, tfn 070-736 10 80

Senast uppdaterad: 17 november 2021
Sidans etiketter Dataskydd
Senast uppdaterad: 17 november 2021
Sidans etiketter Dataskydd